Varhaiskasvatuksessa tarjottava ruoka valmistetaan Yhtenäiskoulun keittiössä tai perhepäivähoidon hoitajan toimesta. Valmistuksessa noudatetaan ruokasuosituksia.
Varhaiskasvatuksessa lasten erityisruokavalioista on tärkeä huolehtia yhteistyössä huoltajien, terveydenhuollon ja ruokahuollon kanssa. Varhaiskasvatuspaikkaa hakiessa tulee erityisruokavalioista kirjata lisätietoihin ja lisäksi täyttää tarvittavat lomakkeet.
Erityisruokavaliot tilataan keittiöltä lomakkeella ”Selvitys erityisruokavaliosta” tai ”Käytössä olevat ruoka-aineet”. Huoltajat täyttävät lomakkeen yhdessä terveydenhoitajan, lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Edellytyksenä erityisruokavalion tarjoamiselle on, että lapsi noudattaa samaa ruokavaliota myös kotona. Sairauksien hoitoon tarvittavat erityisruokavaliot toteutetaan lääkärin selvityksen perusteella.
Kaikki lomakkeet ja muutostiedot toimitetaan terveydenhoitajan kautta keittiöön ja varhaiskasvatukseen tiedoksi ja terveydenhoitaja säilyttää kaikista lomakkeista kopiot päivityksiä varten
Kasvis- ja vegaaniruokia valmistetaan tarpeen mukaan.
Ruoka-allergisen lapsen erityisruokavalioselvityksen tulee olla alle vuoden sisällä tehty lapsen tullessa varhaiskasvatukseen/ kouluun. Varhaiskasvatuksessa olevan lapsen ruokavalio tulee tarkistaa vuosittain, koska monet ruoka-allergiat ovat ohimeneviä ja paranevat leikki-iässä.
Uusien ruokien sopivuus tulee selvittää kotona ja kokeiluista tulee tiedottaa varhaiskasvatukseen/kouluun. Huoltajat ilmoittavat ruokavalion laajentumisesta terveydenhoitajalle, joka ilmoittaa tiedon keittiölle ja päivittää tiedon samalla lomakkeisiin.
Tarvittaessa voidaan järjestää yhteispalaveri huoltajien, varhaiskasvatuksen/koulun sekä terveydenhoitajan ja ravitsemusterapeutin kanssa.
Erityisruokavaliota tarvitsevan lapsen huoltajilla on velvollisuus ilmoittaa lapsen poissaolosta lapsen hoitopaikkaan aamulla ennen klo 8. Esioppilaan poissaolosta tieto koulun keittiöön aamulla ennen klo 8.
Ruokapalveluvastaava
Mirja Peltonen
040 335 4207
mirja.peltonen@urjala.fi