Valkeakoskella toimiva valokuvaaja Erica Busk on koonnut kirjaston näyttelytilaan mielenkiintoisen, kantaaottavan valokuvanäyttelyn. Erica Busk käsittelee valokuvissaan monia aiheita: erilaisuutta, masennusta ja päihteiden käyttöä. Hänen teoksensa ottavat kantaa tärkeisiin aiheisiin ja näin hän yrittää saada ääntä kuuluviin niiden puolesta, jotka eivät itse pysty huutamaan.
Osa näyttelyn teoksista on myynnissä. Teosten tuoton Erica Busk on luvannut lahjoittaa MLL:n lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiselle.
Erica Buskin valokuva Huuto rakkaalle. Teoksessa käsitellään päihdekuoleman aiheuttamaa surua läheisissä.
Tervetuloa tutustumaan!
Helmikuussa dekkaripiiri käsittelee rankalaisen Guillaume Musson jännäriä Kirjalijoiden salattu elämä. Tervetuloa mukaan!
Nyt on jälleen kirjastosta saatavissa digiapua, sillä vertaisdigineuvoja Jukka on tavattavissa kirjostolla joka elokuun perjantai klo 12 - 16. Jos sinulla on ongelmia puhelimen, tabletin tai tietokoneen kanssa, poikkea Jukan pakeilla.
Jos tarvitset pitkäkestoisempaa opastusta, varaa aika etukäteen kirjastosta 0403354265 (Kirjaston lainaus).
Valkeakosken, Lempäälän, Akaan, Urjalan, Vesilahden ja Pälkäneen kirjastot selvittivät kyselyllä kuntalaisten näkemyksiä ja toiveita vaikuttamisen, osallisuuden sekä sananvapauden edistämisen keinoista. Marraskuussa auki olleeseen kyselyyn vastasi kuuden kunnan alueella yhteensä 126 asukasta.
Kirjastojen toivotaan pitävän esillä yhteiskunnallisia aiheita erityisesti avoimissa tapahtumissa sekä kirja-, lehti- ja elokuvanäyttelyissä. Talous, turvallisuus sekä sosiaali- ja terveydenhuolto olivat kuntalaisia eniten puhuttelevat ajankohtaiset teemat.
Kuntalaisilta kysyttiin, miten kirjasto voisi tukea heitä aktiivisessa kansalaisuudessa. Suurin määrä eli 64 prosenttia vastaajista toivoi, että kirjasto antaisi tietoa siitä, miten asioihin voisi vaikuttaa. 59 % toivoi kirjaston luovan tilaisuuksia osallistua kunnan palveluiden suunnitteluun ja 50 % toivoi kirjastolta opastusta mediakriittisyydestä sekä tutkitun tiedon hyödyntämisestä.
Tapahtumatyypeistä vastaajia kiinnostavat erityisesti asiantuntijoiden haastattelut ja luennot sekä yhteiskunnallisten aiheiden puhe- ja keskustelutilaisuudet. Esiintyjiksi kirjastoon toivotaan eniten ajankohtaisesta aiheesta kirjoittaneita tietokirjailijoita sekä kantaa ottavia kirjailijoita, muusikoita tai taiteilijoita.
Kuntalaisten näkemykset vaihtelivat jonkin verran, kun heiltä kysyttiin mielipidettä politiikan ja aatteiden näkymisestä kirjaston tapahtumissa. Moni vastaaja näki kirjaston roolin rakentavan, tasavertaisen ja moniäänisen keskustelun mahdollistajana. Samaan aikaan vastakkainasettelusta sekä turvallisen tilan kokemuksesta oltiin huolissaan. Avoimelle dialogille sekä erilaisten näkökulmien esiin nousemiselle nähtiin kuitenkin tarvetta.
Kysely oli täytettävissä 13. - 27. marraskuuta ja tieto siitä löytyi kuntien kirjastoista, verkkosivuilta, sosiaalisen median kanavista sekä useamman kunnan paikallislehdestä. Kysely on osa kuuden kunnan Yhteisiä pitkospuita demokratiatyöhön - arjen kokeiluja Etelä-Pirkanmaan kirjastoissa –hanketta, jonka tavoitteena on tukea ja aktivoida asukkaita yhteiskunnalliseen osallistumiseen, keskusteluun sekä mielipiteiden punnittuun ilmaisuun. Hankkeen avulla pyritään löytämään kirjastoille konkreettisia keinoja toteuttaa kirjastolakiin kirjattuja sananvapauden, demokratian ja aktiivisen kansalaisuuden edistämisen tehtäviä. Kevään 2025 aikana kaikissa hankekunnissa järjestetään tapahtumia tai työpajoja kuntalaisten demokratian edistämiseksi.
Parvi eksoottisia ja värikkäitä lintuja on pesiytynyt kirjaston lastenosastolle viihdyttämään kaikenikäisiä kirjastonkäyttäjiä.
Urjalalainen Kaisu Sillanpää on maalannut värikkäät ja hauskat akryylityöt.
"Ensin kotiutuivat kesäkanat kanatarhaan ja sitten lehahti lintuteema näihin maalauksiin." kertoo Kaisu Sillanpää maalausten taustaa.
Urjalan kirjastosta löytyy nepsynurkka, jonne on kerätty nepsy-aiheista tietoa ja materiaalia. Arki lapsen kanssa, jolla on neuropsykiatrisia häiriöitä, on kuormittavaa. Monissa perheissä kaivataan tietoa, mistä ja miten saisi toimintakeinoja sujuvan arjen tueksi helposti ja kootusti. Näistä keinoista on hyötyä kaikille lapsiperheille, kun arki haastaa. Neuropsykiatrisia piirteitä omaaville lapsille ne ovat usein välttämättömiä ja avain sujuvaan arkeen.
Nepsy-nurkkauksesta voit saada ideoita mm. kuinka hyödyntää kuvallista tukea ja välineitä arjen tilanteiden helpottamiseksi. Nepsyhylly tulee pysyvästi kirjastoon lautapelihyllyn viereen. Hyllyköstä löytyy useita apuvälineitä kokeiltavaksi ja lainattavaksi.
Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta. Neuropsykiatrisia vaikeuksia ovat esimerkiksi ADHD ja ADD, Aspergerin oireyhtymä ja muut autismikirjon häiriöt, kehityksellinen kielihäiriö sekä Touretten oireyhtymä.
Monille käsityöihmisille kertyy kaappiin langanloppuja ja kankaan tilkkuja, toisille enemmän toisille vähemmän. Kirjasto tarjoaa helpon tavan päästä niistä eroon. Tuo tarpeettomat lankasi ja kankaasi kirjaston kierrätyskoppaan ja samalla voit ottaa mukaan itsellesi sopivia käsityötarvikkeita. Jos bongaat korista sopivaa lankaa tai kangasta, toki voit ottaa tuomatta mitään tilalle.
Toiselle tarpeeton voi olla toiselle aarre!
Saat leiman joka kerta lainatessasi elokuvia (1 leima/lainauskerta). Leiman saa palveluaikana, tai näyttämällä omatoimilainauksen kuittia.
Kerättyäsi 20 leimaa saat kirjastolta lahjaksi kolme kotimaista DVD-elokuvaa. Palkinnot lahjoittaa Elokuvapalvelu Suomalainen.
Outi Pakkanen: Helmimies
Tule mukaan vain terveenä ja muistathan maskin, käsihygienian ja turvavälit.