Sisältöön »
 
 

Kirjaston palvelut

 
 • etalehdet1658494988.jpg
 • varaushylly.jpg
 

 

Varausten omatoiminouto

Varausten omatoiminouto on alkanut Urjalan kirjastossa.
Voit nyt itse ottaa varaamasi teoksen noutohyllystä ja lainata sen lainausautomaatilla.
Varausten noutohylly on lainausautomaatin läheisyydessä. Varaukset on järjestetty hyllyyn numerojärjestyksessä. Varausnumero on henkilökohtainen, ja se näkyy saamassasi noutoviestissä.
Voit myös tarkistaa varausnumerosi verkkokirjastosta noudettavana olevan varauksesi kohdalta. 

Muista aina myös lainata varaamasi aineisto!

Henkilökunta auttaa mielellään tarvittaessa.

 

Kirjastokortti

Samalla kirjastokortilla voi lainata Urjalan kirjastosta sekä kaikista Piki-järjestelmään kuuluvista kirjastoista. Kirjastokortin saa osoittamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotias tarvitsee holhoojan suostumuksen kirjastokortin saamiseen. Ensimmäinen kortti on maksuton, mutta kadonneesta kortista peritään yli 15-vuotiaalta 2,00 € korvaus ja alle 15-vuotiailta 1 €.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja lainaaja on vastuussa kaikesta kortillaan lainatusta aineistosta. Osoitteen- ja nimenmuutoksista on ilmoitettava kirjastoon. Kadonneesta kirjastokortista on ilmoitettava välittömästi kirjastoon väärinkäytösten estämiseksi.Kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus tulee olla mukana aina lainattaessa!

Kirjastosta voi hakea henkilökohtaisen, kirjastokortin numeroon yhdistettävän 4-numeroisen tunnusluvun. Tunnuslukua ei anneta puhelimitse, vaan sen saa kirjastosta esittämällä kirjastokorttinsa. Näin Piki-verkkokirjaston kautta voi mm. uusia lainansa, tehdä varauksia ja tarkistaa lainaajatietonsa. Myös Naxos musiikkipalvelut, Rockway  ja e-kirjat ovat käytössä verkkotunnuksilla.

Kirjastokortti löytyy myös verkkokirjastosta!

Verkkokirjaston Omat tiedot -osion Kirjastokortit-sivulta löydät sekä oman korttisi että tiliisi liitettyjen korttien tiedot.

Tilin omistajan kortin kohdalla näkyy automaattisesti kirjastokortin viivakoodi. Vot käyttää tätä viivakoodia kätevästi sähköisenä kirjastokorttina.

Monien käyttämästä Pikin mobiilisovelluksesta on luovuttu. Nyt siis löydät sähköisen kirjastokorttisi verkkokirjastosta.

Piki-verkkokirjastosta löydät hyvät ohjeet, miten luot pikakuvakkeen ja näin löydät Piki-verkkokirjaston näppärästi ja nopeasti puhelimestasi. Tästä pikakuvakkeen teko-ohjeisiin.

Lainaaminen

Aineiston lainaus on maksutonta. Kirjastokortti tulee olla mukana aina lainattaessa. Laina-aika on kaikella aineistolla (kirjoilla, dvd-elokuvilla, musiikilla, lehdillä ja muulla materiaalilla) 28 päivää. Liikuntatoimen urheiluvälineillä on 7 päivän laina-aika.

Uutuutena kirjastoon on hankittu muutamia Playstation pelejä, joiden laina-aika on 14 päivää.

Uudet pleikkaripelit

Asiakas saa lainaamastaan materiaalista kuitin, jossa näkyy luettelo lainoista,  lainan eräpäivä sekä mahdollinen velkasaldo. Kadonnut ja turmeltunut aineisto on korvattava. Kirjasto ei vastaa vahingosta, joita videokasetti, dvd, cd-rom tai cd-levy mahdollisesti aiheuttaa.

Lainaus- ja palautusautomaatit

Nyt voit palauttaa ja lainata itsenäisesti kirjaston uusilla automaateilla. Palauttaminen sujuu helposti ilman tunnistautumista. Lainatessa sinulla tulee olla kirjastokortti ja siihen liittyvä neli-numeroinen tunnusluku. Henkilökunta auttaa automaattien käytössä.

Lehtilukusali

Valoisaan ja kodikkaaseen lehtilukusaliin on tilattu 67 aikakausilehteä, joista 7 on lapsille ja nuorille suunnattuja. Lisäksi on tilattu 10 sanomalehteä (Urjalan Sanomat, Akaan Seutu, Forssan Lehti, Punkalaitumen Sanomat, Valkeakosken Sanomat sekä päivälehdistä Aamulehti ja Helsingin Sanoma). Aikakausilehtiä myös lainataan (ei uusinta numeroa) ja niiden laina-aika on neljä viikkoa. Urjalan kirjaston asiakkailla on käytössään myös suuri valikoima digilehtiä, sillä kirjaston koneilta on pääsy e-Presstietokantaan.

Kirjastosalissa on avoin langaton verkko kaikkien käytössä! (Visitor)

Kirjastonkäytönopetus

Urjalan kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelman tavoitteena on taata oppilaille mahdollisuus tutustua kirjaston eri toimintamuotoihin ja antaa heille mahdollisuus harjoitella tiedonhakua monipuolisesti. Kirjasto kutsuu vuosittain 2., 4. ja 6. luokat kirjastonkäytönopetukseen. Muutkin luokka-asteet, lukiolaiset sekä esikoululaiset ovat tervetulleita kirjastoon.

Palautusluukku

Lainat voi palauttaa kirjaston ulko-oven oikealla puolella sijaitsevaan palautusluukkuun kirjaston ollessa suljettuna. (Sakkojen kertyminen päättyy kuitenkin vasta seuraavana työpäivänä, jolloin kirjat palautetaan tietojärjestelmään!)

Maksut

Urjalan kirjastossa olevan aineiston varaamisesta ei peritä maksua. Muista Piki-kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 2 euron seutulainamaksu. Muista kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 4 euron kaukolainamaksu. Yliopisto- ja muista erikoiskirjastoista tilattaessa neljän euron kaukolainamaksun päälle lisätään vielä lähettäjäkirjaston perimät kulut. Ulkomailta tilatut kaukolainat maksavat 10 euroa kappale + mahdolliset lähettäjäkirjaston erityiskulut.

Tulosteet ja kopiot 0,20 euroa/A4. Väristulosteet 1 €/A4 ja 2 €/A3.

Myöhästymismaksu

Aikuisten osaston lainoista myöhästymismaksua kertyy 0,20 euroa/ kalenteripäivä/ laina. Myöhästymismaksua alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Myöhästymismaksu on enintään 9 euroa/laina. Huomatuksen lähettämisestä peritään 1 € muistutusmaksu sekä aikuisilta että lapsilta. Ellei lainoja palauteta kolmannenkaan huomautuskirjeen jälkeen, kirjasto laskuttaa palauttamattomasta aineistosta sekä aikuis- että lapsilainaajia. Lainauskieltoon joutuu myös, jos maksuja kertyy yli 15 euroa asiakkaan kirjastokortille. Asiakas on lainauskiellossa kaikissa Piki-kirjastoissa kunnes maksu on hoidettu.

Seutukuljetusmaksua ei enää peritä, vaan muista Piki-kirjastoista lainattu aineisto kuljetetaan ilmaiseksi takaisin omaan kotikirjastoonsa.

 

Urjalan kirjaston omatoimiaikojen käyttösäännöt

 

1. Mitä omatoimiajat tarkoittavat?

  Omatoimiajat ovat kirjaston oheispalvelu normaalien asiakaspalveluaikojen lisäksi. Omatoimiaikoina asiakkaat pääsevät kirjastoon myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla tai tekee kirjaston taustatöitä eli aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Kirjaston asiakaspalveluajat ja omatoimiajat ovat Urjalan kunnan verkkosivuilla.

  2. Omatoimiaikojen palvelut

  Omatoimiaikoina asiakkaat voivat lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, noutaa varauksia, lukea lehtiä, opiskella ja käyttää kirjaston tietokonetta ja langatonta verkkoa. Tulostaminen, kopioiminen tai skannaaminen ei ole omatoimiaikana mahdollista. Näyttelytilan vaihtuviin näyttelyihin voi tutustua kirjaston palveluaikoina. 

  3. Sisäänkirjautuminen ja poistuminen

  Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään PIKI-kirjastokortilla ja sen nelinumeroisella tunnusluvulla. Tunnusluvun saa palveluaikana kirjastosta. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja automaateilla asioitaessa.

  Kirjastokortti on henkilökohtainen ja jokaisen on kirjauduttava sisään omalla kortillaan, lukuun ottamatta saman perheen jäseniä. Asiakkaan tulee varmistaa, ettei samalla ovenavauksella tule sisään muita henkilöitä, ja huolehtia, että ovi menee lukkoon.

  Omatoimiajan alkamisesta ja päättymisestä kerrotaan kuulutuksilla. Henkilökunnan palveluajan päätyttyä kirjastossa olevien asiakkaiden on kirjauduttava sisään omilla tunnuksillaan, mikäli aikovat jäädä kirjastoon omatoimiajan alkaessa. Omatoimiajan päätyttyä asiakkaiden on poistuttava kirjaston tiloista viipymättä. Oleskelusta omatoimiajan jälkeen aiheutuvista kuluista vastaa hälytyksen aiheuttanut. 

  4. Vastuut ja velvollisuudet

  Omatoimiaikoina asiakas on kirjastossa omalla vastuullaan. Asiakas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot sekä myös seurassaan kirjautumatta tulleiden henkilöiden aiheuttamat vahingot. Asiakas on velvollinen selvittämään omatoimiaikana tapahtuneet mahdolliset ongelmat kirjaston asiakaspalveluaikoina. Asiakas on vastuussa palauttamattomana kirjastoon jätetystä lainaamastaan aineistoista. Asiakas vastaa myös vahingoista, jotka hän aiheuttaa turhalla hälytyksellä, sotkemalla tai likaamalla kirjaston tiloja tai muutoin näitä käyttösääntöjä rikkomalla.

   Huoltaja on vastuussa lapsen kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä. Huoltaja vastaa myös lapsen mukana sisään kirjautumatta tulleiden henkilöiden aiheuttamista vahingoista. Huoltaja tai kirjastokortin takaaja voi halutessaan pyytää kirjastoa estämään alle 15-vuotiaan asiakkaan pääsyn kirjastoon omatoimiajalla.

   Omatoimiaikoina kirjaston tiloissa ei saa järjestää yleisiä kokouksia tai yleisötilaisuuksia ellei näistä ole erikseen sovittu kirjaston henkilökunnan kanssa.

   Omatoimipalvelun käyttäjät sitoutuvat noudattamaan omatoimiaikojen ja PIKI-kirjastojen käyttösääntöjä sekä järjestyslakia (612/2003). Kirjaston tiloissa on kiellettyä muun muassa päihteiden käyttö sekä järjestyksen häiritseminen esimerkiksi meluamalla. Toisen henkilön uhkaaminen joko fyysisesti tai sanallisesti on kiellettyä. Jokainen käyttäjä on osaltaan velvollinen huolehtimaan yleisestä siisteydestä, viihtyvyydestä ja turvallisuudesta kirjastossa. Näiden sääntöjen rikkominen voi aiheuttaa kirjaston omatoimiaikojen käyttöoikeuden menettämisen määräajaksi. Lisäksi kirjastoon kohdistuvasta ilkivallasta ja järjestyslain vastaisesta toiminnasta ilmoitetaan poliisille.

  Kirjaston tiloissa on kulunvalvonta sekä tallentava kameravalvonta, jossa noudatetaan tietosuojalakia. (1050/2018). Tietosuojaseloste on luettavissa kirjastossa.

  Hyvinvointilautakunta 10.2.2022

   
   

  Kesän aukioloajat


   

  Kirjastokortti löytyy myös verkkokirjastosta!

  Verkkokirjaston Omat tiedot -osion Kirjastokortit-sivulta löydät oman korttisi viivakoodi. Vot käyttää tätä viivakoodia kätevästi sähköisenä kirjastokorttina.

   

  UUTTA PIKISSÄ!

  Lue e-lehtiä kotona!

  Etäkäyttöinen e-lehtipalvelu

   

  Prenax - Kotimaisia aikakauslehtiä

  Etäkäyttö kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

   

  Piki kirjastokortti

   

  Digiopastus lomailee 14. - 28.6. sekä 12.7. ja 26.7.

  Kesän digiopastus

   

  Palvelua saa 

  Palveua saa tuttuun tapaan palveluaikoina. Palveluaikoina asiakkaan ei tarvitse käyttää lainaus- ja palautusautomaatteja (toki saa). Henkilökunta tekee tuttuun tapaan varukset ja uusi lainat. Jakaa lukuvinkkejä ja tekee tiedonhakuja aivan kuten ennenkin. Luonnollisesti myös kaikki kuntosaliavaimiin liittyvät asiat voi hoitaa vain palveluaikaan.

  Kopiointi ja tulostus on mahdollista vain palveluaikoina!

  Omatoimikirjasto

  Omatoimi alkanut! Tervetuloa testaamaan!

  Omatoimikirjaston myötä aukioloajat laajenevat omatoimiajalla, jolloin kirjastoa käytetään itsenäisesti eli henkilökunnan apua tai palvelua EI ole saatavilla. Omatoimikirjasto antaa laajemmat mahdollisuudet käyttää kirjastoa ja lukea esim. lehtiä itsenäisesti ja vapaammalla aikataululla.

   

  Lainausautomaatti

   

   

  Kirjastosalissa on avoin langaton verkko kaikkien käytössä! (Visitor)

   
   
   
  x