Sisältöön »
 

Ajankohtaista

Urjala jälleen mukana Ylen Miljoona roskapussia kampanjassa

09.04.2024

Urjala jälleen mukana Ylen Miljoona roskapussia kampanjassa

Urjala on mukana Ylen Miljoona roskapussia kampanjassa 15.4.2024-5.6.2024

Yle järjestää jälleen Miljoona roskapussia -kampanjan, jonka tarkoituksena on kannustaa suomalaisia keräämään ympäristöstään miljoona pussillista roskaa kahden kuukauden aikana. Roskapussien määrää merkitään reaaliaikaisesti yle.fi/miljoonaroskapussia -sivulle päivittyvään laskuriin. Urjalan kunta on mukana kampanjassa yhdessä yli sadan suomalaisen kaupungin, kunnan ja järjestön kanssa. Kampanja on käynnissä 15.4.2024-5.6.2024.

MITEN VOI OSALLISTUA?

1. Ota mukaan hanskat ja tyhjä pussi sekä mahdolliset roskapihdit.

2. Lähde ulos – yksin tai porukalla.

3. Kerää roskia ympäristöstä.

4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi. Voit viedä roskat julkisiin roskiksiin.

Kunnan varikolle (Järveläntie 30, Urjala) Miljoona roskapussia -kampanjaan mukaan merkittyihin jäteastioihin (3kpl), voi kampanjaan osallistuvat käydä viemässä Urjalan tienvarsilta keräämänsä ja roskalaskuriin mukaan ilmoitetut roskat roskapusseissa varikon aukioloaikoina: ma-to klo 07.00-15.30 ja pe klo 07.00-13.45.
 
5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä Urjalan kunnan kohdalle tästä linkistä: Miljoona roskapussia – yle.fi . Laskurisivu aukeaa 15.4.2024.

6. Haasta ystäväsi mukaan! Käytä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteita #miljoonaroskapussia 

Roskapussin kokoa ei ole tarkasti määritelty. Pussi voi olla esim. 25 litran pussi (ruokakaupoissa myytävä koko) tai vaikka hedelmäpussi. Pääasia on, että roskia kerätään!

Tienvarsia siivotessa muista pitää huolta turvallisuudesta ja tutustu etukäteen näihin Väyläviraston ohjeisiin.

Järjestö tai seura, tule mukaan!

Edustatko jotain seuraa tai järjestöä? Lähde mukaan siistimään lähiympäristöäsi. Kunta voi pyydettäessä toimittaa roskapusseja ja muuta roskien keruuvälineistöä yhdistysten järjestämiin tapahtumiin. Kampanja-aikana järjestettävistä roskienkeruutapahtumista voi ilmoittaa etukäteen Urjalan tapahtumakalenterissa, ja niistä voidaan tiedottaa myös kunnan muissa kanavissa. 

TURVALLISUUS- JA HYGIENIAOHJEITA ROSKIEN KERÄÄMISEEN

1. Suojaa kätesi hanskoilla. Ole erityisen varovainen, jos keräät rikottua lasia, teräväreunaista metallia tai hyvin likaisia roskia. Roskapihdit ovat hyvä apuväline roskienkerääjälle.

2. Pukeudu näkyvästi. Tienvarsilla tehtävässä siivoamisessa varustus on avainasemassa. Päälle kannattaa pukea esimerkiksi varoitusliivi. Jos sellaista ei löydy, toiseksi paras vaihtoehto on näkyvä vaatetus.

2. Jos keräät tupakantumppeja, voit käyttää keräyssuojana lisäksi maahan pudonneita puiden lehtiä, pieniä muovi- tai karkkipusseja, paperinenäliinaa tms.

3. Jos näet huumeruiskun, laita ruisku hanskat kädessä tai suojavälinettä käyttäen piikin kestävään suljettuun astiaan ja vie apteekkiin. Astiaksi käy esim. muovirasia tai virvoitusjuomatölkki. Suojapihtinä voi käyttää myös esim. maasta löytyviä puutikkuja tai oksia.

4. Jos löydät muita vaarallisia jätteitä, kuten auton akkuja tai lääkkeitä, tulisi ne pitää erillään muista jätteistä.

5. Pese kädet huolellisesti roskien keräämisen jälkeen. Kerätessäsi roskia tuotat ympäristöön siisteyttä, mikä merkitsee turvallisuutta niin ihmisille kuin eläimille.


USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Koska voin ilmoittaa roskia laskuriin?
Kampanja alkaa maanantaina 15.4.2024 klo 9, jolloin myös laskuri avautuu. Laskuri sulkeutuu ja kampanja päättyy keskiviikkona 5.6. klo 20.

Kuka voi osallistua kampanjaan?
Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa keräämällä roskia ja kirjaamalla kerätyt roskapussit laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, josta roskat on kerätty. Voit myös seurata kampanjan etenemistä somessa tunnisteella #miljoonaroskapussia.

Tarvitaanko roskapussien kirjaamiseen Yle-tunnusta?
Väärinkäytösten ehkäisemiseksi roskapussien ilmoittamiseen tarvitaan Yle Tunnus. Tunnuksen luot täällä.
Yle Tunnuksen avulla pääset kirjautumaan kaikkiin Ylen palveluihin kuten Areena ja Yle.fi. Yle Tunnus on kotimainen ja turvallinen tapa kirjautua. Emme anna tietojasi ulkopuolisille ilman lupaasi.

Laskuri ei toimi, mitä teen?
Olethan kirjautunut Yle Tunnuksella? Laskurin ja kartan roskapussimäärä päivittyy viiveellä. Jos ruudulle ilmestyi Lähetä-painikkeen painamisen jälkeen kiitos-viesti, niin pussien määrä on tallentunut.

Miten ilmoitan talkooporukan, koululuokan tai päiväkotiryhmän kanssa kerätyn suuremman määrän roskapusseja?
Suuremmat pussimäärät voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen miljoonaroskapussia@yle.fi.

Minkä kokoinen roskapussin pitää olla?
Emme ole tarkasti määritelleet roskapussin kokoa. Pussi voi olla esimerkiksi 25 litran muovipussi tai vaikka pienempi hedelmäpussi. Pääasia on, että roskia kerätään.

Mistä voi ostaa tai lainata roskapihdit?
Roskapihtejä myyvät monet rautakaupat ja isot kauppaketjut. Niitä kannattaa etsiä netistä esimerkiksi hakusanoilla roskapihdit, noukkija, tartuntapihdit, apukäsi, roskannoukkijat tai roskankerääjä.
 
Mihin kerätyt roskat tulisi laittaa?
Roskapussit voi laittaa sekajätteeseen. Toivomme, että siivoustalkoisiin osallistuja käyttäisi omaa sekajäteastiaansa tai sellaista, jonka käyttö on juuri tähän tarpeeseen osoitettu. Halutessasi voit toki lajitella keräämäsi roskat lähimmällä jätteenlajittelupisteellä. Tärkeintä kuitenkin on, että roskat kerätään pois luonnosta.
Luonnossa liikkuessasi voit noudattaa jokaisenoikeuksia. Otathan roskia kerätessäsi huomioon lintujen pesintärauhan turvaamisen erityisesti maapesijöiden osalta.

Pitääkö lähettää kuva roskapusseista todisteeksi?
Ei tarvitse. Mutta jos haluat kertoa roskien keräämisestä kuvin, voit jakaa kuvia somessa tunnisteella #miljoonaroskapussia tai lähettää niitä sähköpostitse osoitteeseen miljoonaroskapussia@yle.fi.
Jos haluamme käyttää kuvaa Ylen omilla sometileillä, kanavilla tai alustoilla, otamme yhteyttä lähettäjään luvan saamiseksi.

Kuka tahansa yksityishenkilö voi osallistua kampanjaan riippumatta siitä onko oma kotikunta mukana virallisena yhteistyökumppanina. Riittää, kun kerää roskia ja merkitsee ne laskuriin.

 

 
 
 
 
 
x