Sisältöön »
 

Ajankohtaista

Uusi tuloveroprosentti on 10,30%

13.11.2023

Uusi tuloveroprosentti on 10,30%

Peruspalvelujen turvaaminen vaatii jatkossa kuntien tulorahoituksen uudistamista

Urjalan valtuusto kokoontui tänään maanantaina päättämään kunnan tulovero- ja kiinteistöveroprosenteista. Kunnanhallituksen pohjaesityksen mukaan valtuustolle esitettiin 0,94 prosenttiyksikön korotusta aiemmin esitetyn 0,24% sijaan.
 Valtuuston kokouksen aluksi kunnanjohtaja Annu Kuusisto alusti tilannetta;
 
 - Meillä on käsillä veroprosentin nostaminen, mikä on suuruudessaan enemmän kuin mitä kehysvaiheessa uskoimme ja toivoimme. Kehyksessä nostoa ajateltiin tehtävän 0,24 % niin, että lautakunnille jäisi kirittävää reilut 300 000 euroa. Tulorahoituksen edelleen heiketessä ennustetusta, todellinen sopeuttamistarve nousi noin 400 000 euroon. On todettava, että vuoden 2024 talousarviovalmistelussa ei tähän mennessä ole pystytty kuromaan tätä kiinni. Päinvastoin kustannusten kehitys karkasi kehyksestä lähes puoli miljoonaa. Näin ollen, mikäli korotusta ei nyt tehtäisi, tulisi talouttamme sopeuttaa ensi vuodelle yli 800 000 euroa. Se on mahdotonta kiriä muutaman kuukauden aikana. Pelkästä kulupuolesta karsimalla yhtälö on kestämätön. Veronkorotus on myös meillä Urjalassa on välttämätön.
 
 Kuusiston puheessa tuotiin esille, että tilanne alkaa olla hankala kunnasta riippumatta ja useat kasvukunnat nostavat nyt veroprosenttiaan tuntuvasti. Kuntien hankalaa tilannetta on edesauttanut olennaisesti hyvinvointialueiden inflaatio sekä kunnallispuolen palkkaratkaisu, joka nostaa kulupuolta merkittävästi. Kunnanjohtaja peräänkuulutti välttämätöntä kuntien kokonaisrahoitusuudistusta peruspalveluiden turvaamiseksi.
 
 - Vaikka me tulemme säästämään nyt systemaattisesti ja voimakkaasti, tulee meidän silti pystyä kehittämään kuntaamme. Siihen me tarvitsemme yhteisesti myös uusia avauksia sekä jo aloitettujen projektien loppuun saattamista. Me emme voi säästää loputtomiin, mutta voimme edelleen vaikuttaa itse tulevaisuuteemme, Kuusisto alusti.

Keskustelun päätteeksi valtuusto äänesti Ville Tirkkosen (KESK) tekemän muutosesityksen 9,6% ja kunnanhallituksen pohjaesityksen 10,30% välillä.
 
 Äänin 17-6 kunnanhallituksen esitys tuli valtuuston päätökseksi ja näin Urjalan kunnan tuloveroprosentti vuodelle 2024 on 10,30 %.

2024 kiinteistöveroprosentit hyväksyttiin kokouksessa pohjaesityksen mukaisesti.
 •maapohjan yleinen kiinteistövero %: 1,30 (nykyinen 1,20)
 • rakennusten yleinen kiinteistövero %: 1,20
 • vakituisen asunnon %: 0,65 • muun asuinrakennuksen %: 1,25
 • rakentamaton rakennuspaikka %: ei määrätä erikseen
 • yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistövero %: 0,00
 • voimalaitoksen kiinteistövero %: 3,10


Lisätietoja:
kunnanjohtaja
Annu Kuusisto
puh. 040 335 4200
annu.kuusisto@urjala.fi

 
 
 
 
 
x