Sisältöön »
 
 

Ajankohtaista

Neljänsiä koronarokotteita myös osalle 70-vuotta täyttäneistä

11.05.2022

Neljänsiä koronarokotteita myös osalle 70-vuotta täyttäneistä

THL suosittelee neljänsien koronarokotteiden antamisen laajentamista niille iäkkäille henkilöille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muille iäkkäille, joiden terveydentila ja toimintakyky ovat niin heikentyneet, että he eivät selviä ilman toisen ihmisen apua kotona.

THL:n suositus perustuu ajantasaiseen koronaepidemian ja rokotteiden suojatehon seurantatietoihin sekä kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän tuoreeseen lausuntoon.

THL on jo aiemmin antanut suosituksen 80 vuotta täyttäneiden, voimakkaasti immuunipuutteisten ja iäkkäiden hoivakodeissa asuvien rokottamisesta.

Lisätietoa on THL:n verkkosivuilla.

Minkälainen henkilö kuuluu THL:n määrittelemään ryhmään iäkkäistä, jotka eivät selviä ilman toisen ihmisen apua kotona?

  • Iäkäs henkilö (70 vuotta täyttänyt henkilö), jonka terveydentila ja toimintakyky ovat selvästi alentuneet niin, että hän tarvitsee säännöllisesti apua kotona selvitäkseen.
  • Iäkäs henkilö, jolle harkitaan kotona pärjäämiseksi lisäapua, eli on odotettavissa, ettei hän sairastuttuaan selviä kotona
  • Avuntarpeen tulee liittyä hoivaan ja huolenpitoon. Avuntarpeella ei tässä tarkoiteta esimerkiksi pelkkää siivouspalvelun tai kaupan kotiinkuljetuksen käyttöä.
  • Apua voidaan tarjota kunnalliselta tai yksityiseltä taholta tai esimerkiksi omaisilta.
  • THL määrittelee asiaa toimintakyvyn eikä sairauksien perusteella. Sairaudet eivät vaikuta tässä kohden tarpeeseen rokottaa neljättä kertaa, ellei niiden lisäksi ole edellä kuvattua toimintakyvyn laskua.

Neljännellä rokoteannoksella pyritään estämään koronainfektion vaikutuksia ja turvaamaan kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Neljäs annos voidaan antaa aikaisintaan kolme kuukautta kolmannen rokoteannoksen jälkeen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suositus neljänsien rokotusten ryhmistä on seuraava:

  • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 80 vuotta täyttäneille
  • iäkkäiden hoivakodeissa asuville
  • iäkkäille eli 70 vuotta täyttäneille, jotka ovat joko koti- tai omaishoidon piirissä tai jotka eivät selviä yksin kotona.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 11.5.2022. 

 
 
 
 
 
 
x