Sisältöön »
 
 

Ajankohtaista

Pirkanmaalla luovutaan eristyspäätöksistä koronan osalta

21.01.2022

Pirkanmaalla luovutaan eristyspäätöksistä koronan osalta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteen 21.1. mukaisesti Pirkanmaalla luovutaan tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä. Karanteeniin asettamista on luovuttu jo aiemmin. Koska koronatilanne on nopeasti huonontunut, valtion hybridistrategian testaa-eristä-jäljitä-hoida -mallilla ei enää voida hidastaa tartuntojen leviämistä. Tartuntatautilain edellyttämää epidemiologista perustetta laajamittaisille eristyspäätöksille ei siten enää ole. Terveydenhuollon testaus kohdennetaan tämän vuoksi nyt muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin. Tämä päätös ei muuta jo aiemmin asetettuja eristyspäätöksiä.

Tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti, informoida työnantajaa ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan koronavirusoireisen henkilön tulee välttää oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan. Tartunnan saanut on tartuttavimmillaan 1-2 päivää ennen oireiden alkua ja oireiden ensimmäisinä päivinä. Tiedon positiivisesta tuloksesta tullessa samassa taloudessa asuvien suurin altistus on siis jo tapahtunut. Sinun on hyvä kertoa tilanteesta työpaikallesi tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, ja kertoa, että heidän pitää mahdollisten oireiden alkaessa jäädä kotiin.

Mahdollisesti altistuneiden henkilöiden täytyy seurata oireitaan, käyttää maskia julkisilla paikoilla liikkuessaan sekä työ- ja opiskelupaikkakontakteissaan ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Heidän tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan. Mikäli heille tulee infektio-oireita, taudinaiheuttaja on suurella todennäköisyydellä koronavirus, ja heidän tulee jäädä pois töistä/koulusta/päivähoidosta lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

Covid-19-infektion taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Suurin osa COVID-19-infektioon sairastuneista ei tarvitse sairaalahoitoa vaan tauti paranee kotihoidolla. Tällöin ei tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon, vaan tärkeintä on levätä ja pysyä kotona. Mikäli vointisi on huono, soita 116 117, tai hätätapauksessa 112.

Katso usein kysytyt kysymykset eristyksestä https://www.tays.fi/

Lisätietoa koronavirusinfektiosta ja hoidosta saat THL:n sivuilta https://thl.fi/ kohdasta Ajankohtaista koronavirusinfektiosta.

 
 
 
 
 
 
x