Sisältöön »
 
 

Ajankohtaista

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uutta ohjeistusta koronakotitesteistä

28.12.2021

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uutta ohjeistusta koronakotitesteistä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan kotitestit ovat luotettavia nykyisessä tautitilanteessa eikä positiivista tulosta ole enää välttämätöntä varmentaa PCR-testillä. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää. Jos oireet ovat lieviä eikä sairastunut kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, voi hyvin tehdä antigeenikotitestin. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ohjeistukseen pohjaten linjannut, että antigeenikotitestillä saatua positiivista tulosta ei tarvitse enää varmentaa PCR-testillä, ellei tarvita virallista eristyspäätöstä.

Koronakotitestistä tai laboratoriossa tehdystä PCR-testistä positiivisen tuloksen saaneen tulee aina välttää omaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin eli pysyä kotona kymmenen vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta. Jos sairastunut on oireeton, aika lasketaan testipäivästä. Lisäksi perheen rokottamattomien henkilöiden tulee jäädä kymmeneksi päiväksi omaehtoiseen karanteeniin. Muille kontakteille tulee kertoa mahdollisesta altistumisesta.

Jos sairastunut tai hänen karanteeniin jääneet perheenjäsenensä tarvitsevat eristyksestä tai karanteenista virallisen päätöksen esimerkiksi työnantajaa varten, tulee sairastuneen täyttää koronakysely OmaTays.fi-sivustolla, kun hän on saanut laboratoriovarmistuksen PCR-testillä koronatartunnastaan. Karanteeni- ja eristyspäätöksien saamisessa on tällä hetkellä viivettä, koska koronajäljitys on ruuhkautunut Pirkanmaalla. 

Mikäli koronaan sairastuneen yleisvointi heikkenee, tulee olla yhteydessä kotikunnan terveydenhuoltoon. Yhteystiedot löytyvät https://akaa.fi/terveys/korona/ohje-hengitystieoireisten-hoidosta/ Päivystysaikaan soita tarvittaessa päivystysapunumeroon 116 117 tai hätätapauksessa 112.

Sairaalahoitoon joutuu edelleen valtaosin rokottamattomia: viikolla 51 sairaalahoitoon Covid19-infektion takia joutuneista 84 prosenttia oli rokottamattomia. Rokotuksista lisää infoa löytyy sivuilta https://akaa.fi/terveys/korona/koronarokotukset/
 
 
 
 
 
 
x