Sisältöön »
 

Ajankohtaista

Urjalan kunnan koronatiedote – uusia määräyksiä tilojen käyttöön

10.12.2021

Urjalan kunnan koronatiedote – uusia määräyksiä tilojen käyttöön

Aluehallintovirasto on antanut 9.12. uuden määräyksen tilojen käytöstä, sillä koronatilanne vaikuttaa heikkenevän nopeasti. Urjalassa viimeisen kolmen päivän aikana uusia todettuja tautitapauksia on kirjattu 10. Kouluissa tietoon tulleista altistumisista on tiedotettu Wilman kautta vanhempia.

Aluehallintoviraston uusia päätöksiä tilojen käytöstä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 3.12. tekemät päätökset kokoontumisrajoituksista ovat voimassa 5.1.2022 saakka. Kokoontumisrajoitukset kieltävät kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi aluehallintovirasto on 9.12. antanut määräyksen tilojen käytöstä. Päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit). Asiakasmäärästä riippumatta päätös koskee urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräyksen mukaan 13.12.-31.12.2021 tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Suunnitelma on pidettävä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä

Päätöstä ei sovelleta kuitenkaan oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Määräyksen perusteella tehtävien osallistujamäärärajausten ja osallistujien sijoitteluun liittyvien toimien vaihtoehtona tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta yli 16-vuotiailta koronapassia. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa, näiden normaalissa toiminnassa.

Lisätietoa koronapassista ja tilojen käyttöä koskevista rajoituksista löytyy https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta.

Tietoa kokoontumisrajoitusten vaikutuksesta Urjalan kunnan tiloihin 13.-31.12.2021

Tilojen käyttöön ja kokoontumisrajoituksiin liittyvien päätösten johdosta Urjalan kunta tiedottaa:

  • Kunnan liikunta-, sauna- ym. tiloissa toimintaa järjestäviltä toimijoilta edellytetään kirjallista suunnitelmaa siitä, millä tavoin toiminta jatkuu terveysturvallisesti. Suunnitelman tulee olla osallistujien nähtävillä ja esitettävä tarvittaessa kunnan valvoville viranomaisille. Mikäli toiminta pystytään toteuttamaan terveysturvallisesti tai osallistujilta vaaditaan koronapassia, toiminta voi jatkua normaalisti.
  • Lasten- ja nuorten harrastamistoimintaa voidaan jatkaa, mikäli toiminnan järjestäjä pystyy varmistamaan toiminnan terveysturvallisuuden ja laatii suunnitelman toiminnan terveysturvallisuuden varmistamisesta
  • Kunnan kaikissa tiloissa on vahva maskisuositus, kunnan työntekijät käyttävät maskeja.  
  • Kuntosalin osalta on laadittu suunnitelma tartuntariskin pienentämisestä. Suunnitelma löytyy 13.12. kuntosalin seinältä, ja jokaisen käyttäjän tulee tutustua siihen salille saapuessaan. Maksimihenkilömäärä salilla on 10 henkilöä, jotta turvavälit pystytään pitämään. Kunta valvoo suunnitelman toteutumista tarkastuskäynnein.  
  • Kirjasto on avoinna normaalisti ja sen osalta on laadittu suunnitelma tartuntariskin pienentämisestä. Henkilökunta rajoittaa tarvittaessa henkilömäärää.
  • Nuorisotila on suljettu.
  • Kunnantalon ovet ovat kiinni etätyösuosituksen vuoksi, asiointi ainoastaan ajanvarauksella.

Koronanäytteenottopiste

Urjalan terveysasemalle perustettu koronanäytteenottopiste on avoinna henkilökunnan saatavuuden ja näytteenottotarpeen mukaan. Tiedon lähimmästä näytteenottopisteestä saa aikaa varatessa ajanvaruksen puhelinnumerosta p. 040 335 2133. Testausaikoja on tarjolla vain rajallisesti ja kotitestejä suositellaan käytettäväksi.

Koronarokotukset

THL on suositellut kolmatta koronarokotusta kaikille 18 vuotta täyttäneille. Kolmansia koronarokotuksia alle 60-vuotiaille vielä valmistellaan, eikä aikoja voi vielä varata. Riskiryhmien ja yli 60-vuotiaiden, joiden kakkosrokotteesta on kulunut 5 kuukautta, rokotusajat ovat jo varattavissa. Rokotusten osalta kannattaa seurata ajantasaista tietoa osoitteessa https://akaa.fi/terveys/korona/koronarokotukset/

 
 
 
 
 
x