Sisältöön »
 
 

Ajankohtaista

Koronatiedote 15.11.

15.11.2021

Koronatiedote 15.11.

Urjalan koronatilanne on heikentynyt 12.11 alkaen. Tilanne heijastaa muun Pirkanmaan heikentynyttä koronatilannetta. Tällä hetkellä tautia on hyvin paljon liikkeellä rokottamattomassa väestössä ja useampien arvioiden mukaan suurin osa rokottamattomista tulee lähitulevaisuudessa sairastumaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Urjalan tartunnan painottuvat kouluikäisiin, rokottamattomiin kuntalaisiin. Tartunnat painottuvat yhteen ikäluokkaan. Moni tartunta on vapaa-ajalta, ja tartuntaketjut ovat pääosin tiedossa.

Tartuntatautihoitaja ja tartuntatautilääkäri ovat tänään kiertäneet koululla, ja todenneet koulujen toteuttamat terveysturvallisuustoimet asianmukaisiksi ja riittäviksi. Kouluilla terveysturvallisuutta on huomioitu monin tavoin; yli 12 vuotiaat oppilaat ja opettajat käyttävät kasvosuojaimia, ruokailut ja välitunnit on porrastettu ja käsihygieniaan on kiinnitetty huomiota. Koulujen osuus tartunnan lähteenä on koko epidemian ajan ollut pieni.

Koska tartunnat ovat painottuneet yhteen ikäluokkaan, on opetuksen turvaamiseksi osa Yhtenäiskoulun luokista siirretty ns. hybridimalliin, jossa halukkaat voivat osallistua opetukseen etänä.  Asianomaisia luokkia tiedotetaan tarkemmin asiasta.

Urjalan terveysasemalle on tilapäisesti perustettu ajanvarauksella toimiva koronanäytteenottopiste. Koronatestauksessa noudatetaan muutoin Pirkanmaan testausoheistusta, mutta Urjalan osalta tilapäisesti testataan rokotustilanteesta riippumatta kaikki mahdollisesti altistuneet henkilöt.   

Karanteenimääräyksissä Urjalan kunta noudattaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistusta, jossa tartunnan jäljityksen painopistettä kohdennetaan perheenjäseniin ja tiiviisiin lähikontakteihin.  THL ohjeistuksen mukaisesti kahdesti rokotetut eivät pääsääntöisesti joudu karanteeniin. Alle 16 vuotiaan karanteeniin tai eristykseen jääneen lapsen vanhempi voi anoa Kelalta tartuntatautipäivärahaa.

Terveydenhuoltoviranomaiset eivät voita taistelua koronaviruspandemiaa vastaan yksin. Urjalan rokotuskattavuus on etenkin 20-45vuotiaiden ikäluokassa Pirkanmaan huonoimpia. Epidemia tulee jatkumaan myös lasten keskuudessa niin kauan, kuin yli 12 – vuotiaiden rokotuskattavuus on kohentunut. Toivommekin kaikkien niiden, jotka voivat rokotteen ottaa, hakeutuvan koronavirusrokotteelle.

Lisäksi edelleen lievissäkin infektio-oireissa tulee jäädä kotiin sairastamaan tauti ohi. Koronaviruksen lieviä oireita voi etenkin lapsilla olla päänsärky, tukkoisuus tai vatsaoireet. Näissä, tai muissa infektio-oireissa ei ole hyvä tavata kavereita, käydä työpaikalla tai koulussa tai osallistua harrastuksiin.

 
 
 
 
 
 
x