Sisältöön »
 
 

Ajankohtaista

Kaatuneiden muistopäivä 16.5., puhe sankarihaudalla

12.05.2021

Kaatuneiden muistopäivä 16.5., puhe sankarihaudalla

Urjalan kunta, Urjalan seurakunta ja Urjalan-Kylmäkosken reserviläiset laskevat seppeleet Urjalan sankarihaudoille jumalanpalveluksen jälkeen Kirkonkylässä n. klo 11 ja Halkivahassa klo 12 Kaatuneiden muistopäivänä sunnuntaina 16.5.

Kaatuneiden muistopäivän puhe, Reijo Kuljuntausta

Sankarihauta on ollut kaatuneiden omaisille tärkeä paikka, kun sankarivainaja on tuotu kotiin. On ollut paikka, johon on saatu kokoontua suremaan. Tosin sodan aikana ei suremiseenkaan paljoa aikaa jäänyt, oli muita velvoitteita. Sankarihauta on myös meille jälkipolville arvokas muistutus isiemme tekemästä työstä ja maamme itsenäisyyden vaatimista uhrauksista.

Oli varmasti tärkeä päätös taistelumoraalin kannalta, kun Suomen sodanjohto päätti, että sankarivainajat toimitetaan kotikylän multiin. Tuon päätöksen toteuttaminen vaati usein suuria ponnisteluja ja oli monesti myös vaarallista, kun taistelun uhreja jouduttiin pelastamaan vihollisen tulituksen alla. Tämä toiminta varmasti loi uskoa taistelijoihin, sillä he voivat luottaa siihen, että heitä ei kaatuneenakaan jätetä. Vieläkin tehdään periksiantamatonta työtä kadonneiden sankarivainajien löytämiseksi ja tunnistamiseksi, jotta heidän jäännöksensä saadaan toimitettua kotimaan multiin.

Sodissamme menehtyi vuosina 1939-45 noin 95 000 suomalaista, haavoittuneiden määrän ollessa 201 557. Voidaan sanoa, että sota järkytti jokaista suomalaista henkilökohtaisesti, kun lähes jokaisesta perheestä läheinen kaatui tai haavoittui. Moni haavoittuneista jäi pysyvästi invalidiksi. Epäilen, että jokainen sodassa mukana ollut ”haavoittui” jollain tavalla.

 Nykyisin sotilasvalatilaisuuteen liittyy yleensä mukavia muistoja. Valan jälkeen varusmiehet eivät enää ole alokkaita. Juhlallisen valatilaisuuden jälkeen voi tavata omaisia ja usein nämä jo kokeneet sotamiehet palkitaan valalomalla. Sotilasvalassa on kuitenkin vaativia velvoitteita. Tässä otteita valasta:

 ”Minä lupaan ja vakuutan kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti, sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta. Joukkoa johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.” Nämä eivät ole mitään kevyitä lupauksia.

Voimme varmasti olla samaa mieltä siitä, että nämä täällä lepäävät sankarivainajat ovat valansa pitäneet. Valasta kirjoitti myös Yrjö Jylhä runossaan Hyvästi Kirvesmäki.

”Mitä vannottiin, se pidetty on, yli päämme kun löi tulilaine; ja rinnalla tuntomme tuomion muu kunnia meille on arvoton, katinkultaa kiitos ja maine."

 
 
 
 
 
 
x