Sisältöön »
 
 

Ajankohtaista

Hyvää kansallista veteraanipäivää! Lue veteraanipäivän tervehdykset

27.04.2021

Hyvää kansallista veteraanipäivää! Lue veteraanipäivän tervehdykset

Kansallisen veteraanipäivän tervehdykset 27.4.2021

Puhe sankarihaudoilla Halkivahassa

vs. kirkkoherra Auni Kaipia, seppeleen laskussa puheen luki Hanna Honkaniemi

Tänään muistamme kiitollisuudella sitä työtä, mitä veteraanit ovat tehneet maamme hyväksi.

Läpi Raamatun on kehotuksia muistaa sitä, miten Jumala on auttanut ihmisiä menneiden sukupolvien aikana ja kertoa näit tarinoita nuoremmille sukupolville.

Historian tunteminen ja muistaminen auttaa meitä ymmärtämään, keitä me olemme ja missä me olemme. Voimme oppia ja saada viisautta siitä, miten meitä aiemmat sukupolvet ovat ratkaisseet asioita ja mikä on auttanut heitä jaksamaan elämän haasteissa.

Viimeisen vuoden aikana veteraanit ovat maassamme ja koko maailmassa rohkaisseet meitä meille uudessa ja oudossa rajoitusten tilanteessa jaksamaan ja ymmärtämään, että nykyinen poikkeustila on kuitenkin helppo verrattuna siihen, mitä he kokivat puolustaessaan maatamme ulkona kasvotusten kuoleman kanssa.

Veteraanien tehtävä oli puolustaa kotia, uskontoa ja isänmaata. Kansamme katsoi, että ne ovat arvoja, joita oltiin valmiita puolustamaan myös keinoilla, joissa oli suuria riskejä ja uhrauksia. Jokaisella oli oma paikkansa ja tehtävänsä, mutta samalla tehtävä oli niin suuri, että se edellytti kaikkien yhteisiä ponnisteluja. Jokaisen tuli ajatella enemmän muita kuin itseään. Tiedämme, että nuo vaikeat ajat sisältävät monia kertomuksia siitä, miten pidettiin huolta toisista ihmisistä, oltiin enemmän huolissaan kaverin selviämisestä kuin siitä, kuinka itselle käy.

Emme ainoastaan muistele ja kiitä veteraaneja heidän tekemästään työstä, vaan saamme myös oppia heidän esimerkistään. Veteraanit ovat aktiivisesti itse jakaneet omaa elämänkokemustaan nuoremmille sukupolville ja viitoittaneet meitä rauhan tielle sekä kaiken sen hyvän ylläpitämiseen, jonka he ovat rakentaneet.

Meillä on oma aikamme ja omat tehtävämme, mutta elämän arvot ja perusperiaatteet ovat samat. Tarvitsemme edelleen toinen toisemme tukemista ja auttamista sekä yhteisiä ponnisteluja meille arvokkaiden asioiden hyväksi.

Haluamme edelleen puolustaa kotia, jokaisen hyvää elämää arjessa läheistensä parissa. Tehtävämme on huolehtia siitä, että jokaisella tässä maassa asuvalla on ihmisarvoinen elämä.

Haluamme edelleen puolustaa vapautta uskoa. Nykyisin ymmärrämme, että oikeus tähän on myös muilla kuin maamme suurimpaan kirkkokuntaan kuuluvilla.

Tehtävämme on edelleen puolustaa maamme itsenäisyyttä rakentamalla ystävällisiä suhteita muiden kansojen ja maiden kanssa.

Tähän kaikkeen saamme pyytää veteraanien tavoin voimia, viisautta ja taitoa Kaikkivaltiaalta Jumalalta.

Puhe sankarihaudoilla Laukeelassa

Mikko Ristimäki

Hyvät kuulijat, 

Tänään vietämme sodan päättymisen muistoksi ja rauhan alkamisen kunniaksi sotiemme veteraanien juhlapäivää.

Tätä erityistä päivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien aina 27. huhtikuuta. Tuona päivänä vuonna 1945 loppui Lapin sota, joka on viimeisin ja toivottavasti myös viimeinen aseellinen konflikti, johon Suomi on joutunut.     

Tämä juhlapäivä muistuttaa meitä veteraanisukupolven perinnöstä. Me emme unohda niitä tekoja ja uhrauksia, joiden ansioista Suomi selviytyi ja säilyi vapaana demokraattisena kansakuntana. 

Tämän vuoden veteraanipäivän teemana on ´´Ihmisten välillä hyvä tahto´´ 

Sotiemme veteraanit ovat eläneet läpi aikojen, jolloin itsekkyydelle ei ollut sijaa. Rintamalla ja kotirintamalla mieliä kaihersi vastuu kotimaasta ja läheisistä. Äärimmäisestä koettelemuksesta selvittiin.

Voimme tänäkin päivänä luottaa siihen, että selviydymme myös tämän ajan poikkeuksellisista olosuhteista. Tänään vastuuta kannetaan suojaamalla muita, ajattelemalla miten voisimme olla avuksi toisille ja toimimalla vastuullisesti viruksen etenemisen pysäyttämiseksi.

Pandemian aikana tunnemme kiitollisuutta ja kunnioitusta myös tämän kriisin sankareita kohtaan. Muun muassa terveydenhuollon, turvallisuuden, kuljetuksen ja kaupan alan ammattilaiset tekevät työtä terveytemme ja yhteiskunnan toimivuuden eteen. Viruksen voittamiseen tarvitaan meitä jokaista. Uuden uhan edessä me pidämme mielessämme veteraanien viestin. Yhdessä toimien ja toisiimme luottaen voimme voittaa tämän välillä mahdottomaltakin tuntuvan tilanteen.  

Toivotan Urjalan kunnan puolesta teille kaikille hyvää kansallista veteraanipäivää sekä terveyttä ja voimia tulevaan.

 
 
 
 
 
 
x