Sisältöön »
 
 

Tapahtumat

Jaakko Niemi – Herkkävaistoinen puhaltajamestari, vitriininäyttely Nuutajärven Lasikylässä

Jaakko Niemi – Herkkävaistoinen puhaltajamestari, vitriininäyttely Nuutajärven Lasikylässä

29.06.2021 klo 11:00 – 22.08.2021 klo 16:00
Viikonpäivät: ti, ke, to, pe, la, su

Jaakko Niemi (1926–2002) oli yksi harvoista Nuutajärven lasinpuhaltajista, joka ylsi omaan tuotantoon. Hän aloitti uransa 12-vuotiaana muottipoikana ja eteni nopeasti lasinpuhaltajamestariksi. Niemen kyvyt tulivat esiin etenkin siinä vaiheessa, kun Nuutajärvellä alkoi työskennellä ensimmäinen taiteilija, Gunnel Nyman. Taiteilijan tulo hyttiin muutti merkittävästi puhallusverstakon työskentelyä. Enää malleja eivät määritelleet verstakon mestarit, vaan heidän rinnalleen tuli taiteilija. Lasinpuhaltajilta vaadittiin uudella tavalla joustavuutta, sopeutumista ja uuden oppimista, kun heidän työtään alkoi ohjata taiteilija, joka ei työskennellyt verstakossa. Ja on sanottava, että lisää sopeutumista vaadittiin ensimmäisen taiteilijan ollessa nainen. Tätä varten perustettiin erillinen taidelasiverstakko, joka erikoistui taiteilijan kanssa työskentelyyn. Jaakko Niemi oli ensimmäisen taidelasiverstakon mestari, mikä sopikin hänen herkkävaistoiselle luonteelleen hyvin.

Niemellä oli taito ymmärtää vähistä merkeistä, mihin työskentelyllä pyrittiin. Hän oli 1940-luvulla hakeutunut oma-aloitteisesti taidekoulutukseen, mikä oli lasinpuhaltajien keskuudessa poikkeuksellista. Hän kävi kolmevuotisen ABC-piirustuskoulun, jossa uraansa olivat aloitelleet muun muassa taiteilijat Rafael Wardi ja Simo Hannula. Kuvanveisto ja taidemaalaus pysyivät hänen harrastuksinaan sen jälkeen. 

Ura Kaj Franckin luottopuhaltajana osoitti Niemen kyvyn muuntautua ja kehittää sovelluksia Franckin uniikkitekniikoihin, kuten filigraaniin, verholasin, kehrättyyn lasiin tai rakkolasiin. Niemi työskenteli Nuutajärvellä eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1986. Merkittävimpänä julkisena tunnustuksena lasinpuhaltajamestari Jaakko Niemelle myönnettiin taideteollisuuden valtionpalkinto v. 1973 ja Pro Arte Tawastica -palkinto v. 1989. Tasavallan presidentti muisti häntä kunniamerkein itsenäisyyspäivänä 1983. Niemen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 95 vuotta.

Nuutajärven Prykäri-museossa/Designmuseo Nuutajärvi näytteillä olevat esineet esittelevät Jaakko Niemen eri puolia lasinpuhaltajana ja taiteentekijänä. Esineet ovat lainassa Hannu ja Merja Niemen kokoelmista. Vitriininäyttelyn toteuttamiseen liittyvää tutkimustyötä on tukenut Urjalan Säästöpankin Kulttuurisäätiö. Näyttelyn on toteuttanut työryhmä TaM Sara Hulkkonen ja FM Marja-Leena Salo.

Designmuseo Nuutajärvi avoinna tilauksesta.

Kesällä 2021 avoinna 29.6.–22.8. ti-su klo 11–16, maanantaisin suljettu.

Lisätietoja museosta: www.nuutajarvi.fi/lasimuseo

marjaleena.salo55@gmail.com,
sara.hulkkonen@kktavastia.fi

Kuva: Jaakko Niemi työssään v. 1954. Kuvalähde: Hannu Niemi

 

Ilmoita tapahtuma

 
 
 
 
x