Esiopetusta annetaan alle kouluikäisille lapsille vuotta ennen oppivelvollisuuden alkua. Esiopetus on velvoittavaa. Tämä merkitsee sitä, että lapsen on osallistuttava säännöllisesti vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena.
Esiopetus edistää ja tukee lapsen kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytyksiä sekä mahdollistaa joustavan siirtymisen esiopetuksesta kouluun. Esiopetuksessa luodaan hyvä pohja lapsen elinikäiselle oppimiselle. Esiopetusta toteutetaan esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden ja paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman mukaan.
opetussuunnitelman perusteiden ja paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman mukaan.
Esiopetukseen ilmoittaudutaan helmikuun aikana varhaiskasvatuksen sähköisessä järjestelmässä. Samalla haetaan myös esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta ja/tai vuorohoitoa. Ennen esiopetuksen alkamista pitää kokopäiväinen varhaiskasvatuspaikka irtisanoa kirjallisesti.
Mikäli lapsi osallistuu vain esiopetukseen, on hänelle mahdollista hakea perusopetuslain tai kunnan kuljetusperiaatteiden mukaista oppilaskuljetusetuutta. Esioppilaat rinnastetaan kuljetuksissa perusopetuksen oppilaisiin. Kunta järjestää esioppilaalle kuljetuksen esiopetuspaikkaan, jos matka kotoa esiopetuspaikkaan lyhyintä, jalankulkukelpoista ja yleisessä käytössä ympäri vuoden olevaa tietä pitkin on yli 3 km.
Lain mukaan lapsilla on oikeus saada riittävää tukea oppimisen edellytyksiä tukevien opetusjärjestelyiden, ryhmäkohtaisten tukimuotojen sekä tarvittaessa myös lapsikohtaisten tukitoimien avulla. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja (VEO) toimii yhdessä esiopetuksen henkilöstön kanssa ennalta ehkäisemässä ja havaitsemassa lasten kehitykseen, kasvuun ja oppimiseen liittyviä tuen tarpeita. VEO on myös mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa tukea esiopetuksessa.
Oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt sekä riittävän varhain aloitetut ryhmäkohtaiset tukimuodot tukevat lapsia oppimisessa ja esiopetukseen osallistumisessa. Mikäli oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt ja ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät riitä tukemaan lasta, lapsella on oikeus saada lapsikohtaisia tukitoimia. Tällöin lapselle tehdään lapsikohtaista tukea koskeva hallintopäätös sekä suunnitelma tuen toteuttamiseksi.
Opiskeluhuollolla tarkoitetaan lapsen oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa esiopetusyhteisöissä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennalta ehkäisevänä koko esiopetusyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tämän lisäksi lapsilla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä.
Urjalassa esiopetuksen opiskeluhuollon palveluita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä lastenneuvolan palvelut. Opiskeluhuoltoa toteutetaan monialaisena, suunnitelmallisena yhteistyönä lasten ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa.
Esioppilaalla on mahdollisuus varhaiskasvatukseen esiopetusyksikössä aamulla ennen esiopetusta ja iltapäivällä esiopetuksen jälkeen. Esioppilaalle voidaan myös hakea varhaiskasvatusta ja/tai vuorohoitoa päiväkodissa.
Varhaiskasvatus on kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama kokonaisuus, jota toteutetaan suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Toimintakulttuurissamme lapsen leikillä on iso merkitys. Kasvattajat ovat aidosti läsnä ja aktiivisesti mukana lasten toiminnassa.
Varda on varhaiskasvatuksen kansallinen laissa säädetty tietovaranto, joka sisältää perustietoja varhaiskasvatustoimijoista, varhaiskasvatuksessa olevista lapsista, lasten huoltajista ja varhaiskasvatuksen henkilöstöstä. Tietovarannon pohjalta mm, kehitetään ja edistetään, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä. Vardan ylläpidosta vastaa Opetushallitus.
Lue lisää esiopetuksesta ja esiopetusta täydentävästä varhaiskasvatuksesta »
Yksikkö
Urjalan yhtenäiskoulun esiopetusryhmä
Urjalantie 37
040 335 4322
Päiväkodin johtaja
Jaana Jokinen
040 335 4317
Sivistysjohtaja
Juha Salo
040 335 4250