Sisältöön »
 
 

Kirjaston palvelut

 
lainaustiski-plekseilla.jpg
 

 

Kirjastokortti

Samalla kirjastokortilla voi lainata Urjalan kirjastosta sekä kaikista Piki-järjestelmään kuuluvista kirjastoista. Kirjastokortin saa osoittamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotias tarvitsee holhoojan suostumuksen kirjastokortin saamiseen. Ensimmäinen kortti on maksuton, mutta kadonneesta kortista peritään yli 15-vuotiaalta 2,00 € korvaus ja alle 15-vuotiailta 1 €.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja lainaaja on vastuussa kaikesta kortillaan lainatusta aineistosta. Osoitteen- ja nimenmuutoksista on ilmoitettava kirjastoon. Kadonneesta kirjastokortista on ilmoitettava välittömästi kirjastoon väärinkäytösten estämiseksi.Kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus tulee olla mukana aina lainattaessa!

Kirjastosta voi hakea henkilökohtaisen, kirjastokortin numeroon yhdistettävän 4-numeroisen tunnusluvun. Tunnuslukua ei anneta puhelimitse, vaan sen saa kirjastosta esittämällä kirjastokorttinsa. Näin Piki-verkkokirjaston kautta voi mm. uusia lainansa, tehdä varauksia ja tarkistaa lainaajatietonsa. Myös Naxos musiikkipalvelut, Rockway, Kirjastokino ja e-kirjat ovat käytössä verkkotunnuksilla.

Lainaaminen

Aineiston lainaus on maksutonta. Kirjastokortti tulee olla mukana aina lainattaessa. Laina-aika on kaikella aineistolla (kirjoilla, dvd-elokuvilla, musiikilla, lehdillä ja muulla materiaalilla) 28 päivää. Liikuntatoimen urheiluvälineillä on 7 päivän laina-aika.

Uutuutena kirjastoon on hankittu muutamia Playstation pelejä, joiden laina-aika on 14 päivää.

Uudet pleikkaripelit

Asiakas saa lainaamastaan materiaalista kuitin, jossa näkyy luettelo lainoista,  lainan eräpäivä sekä mahdollinen velkasaldo. Kadonnut ja turmeltunut aineisto on korvattava. Kirjasto ei vastaa vahingosta, joita videokasetti, dvd, cd-rom tai cd-levy mahdollisesti aiheuttaa.

Lainaus- ja palautusautomaatit

Nyt voit palauttaa ja lainata itsenäisesti kirjaston uusilla automaateilla. Palauttaminen sujuu helposti ilman tunnistautumista. Lainatessa sinulla tulee olla kirjastokortti ja siihen liittyvä neli-numeroinen tunnusluku. Henkilökunta auttaa automaattien käytössä.

Lehtilukusali

Valoisaan ja kodikkaaseen lehtilukusaliin on tilattu 87 aikakausilehteä, joista 17 on lapsille ja nuorille suunnattuja. Lisäksi on tilattu 10 sanomalehteä (Urjalan Sanomat, Akaan Seutu, Forssan Lehti, Punkalaitumen Sanomat, Valkeakosken Sanomat sekä päivälehdistä Aamulehti, Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat). Aikakausilehtiä myös lainataan (ei uusinta numeroa) ja niiden laina-aika on neljä viikkoa. Urjalan kirjaston asiakkailla on käytössään myös suuri valikoima digilehtiä, sillä kirjaston koneilta on pääsy e-Press ja e-Magz tietokantoihin.

Kirjastosalissa on avoin langaton verkko kaikkien käytössä! (Visitor)

Kirjastonkäytönopetus

Urjalan kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelman tavoitteena on taata oppilaille mahdollisuus tutustua kirjaston eri toimintamuotoihin ja antaa heille mahdollisuus harjoitella tiedonhakua monipuolisesti. Kirjasto kutsuu vuosittain 2., 4. ja 6. luokat kirjastonkäytönopetukseen. Muutkin luokka-asteet, lukiolaiset sekä esikoululaiset ovat tervetulleita kirjastoon.

Palautusluukku

Lainat voi palauttaa kirjaston ulko-oven oikealla puolella sijaitsevaan palautusluukkuun kirjaston ollessa suljettuna. (Sakkojen kertyminen päättyy kuitenkin vasta seuraavana työpäivänä, jolloin kirjat palautetaan tietojärjestelmään!)

Maksut

Urjalan kirjastossa olevan aineiston varaamisesta ei peritä maksua. Muista Piki-kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 2 euron seutulainamaksu. Muista kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 4 euron kaukolainamaksu. Yliopisto- ja muista erikoiskirjastoista tilattaessa neljän euron kaukolainamaksun päälle lisätään vielä lähettäjäkirjaston perimät kulut. Ulkomailta tilatut kaukolainat maksavat 10 euroa kappale + mahdolliset lähettäjäkirjaston erityiskulut.

Tulosteet ja kopiot 0,20 euroa/A4. Väristulosteet 1 €/A4 ja 2 €/A3.

Myöhästymismaksu

Aikuisten osaston lainoista myöhästymismaksua kertyy 0,20 euroa/ kalenteripäivä/ laina. Myöhästymismaksua alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Myöhästymismaksu on enintään 9 euroa/laina. Huomatuksen lähettämisestä peritään 1 € muistutusmaksu sekä aikuisilta että lapsilta. Ellei lainoja palauteta kolmannenkaan huomautuskirjeen jälkeen, kirjasto laskuttaa palauttamattomasta aineistosta sekä aikuis- että lapsilainaajia. Lainauskieltoon joutuu myös, jos maksuja kertyy yli 15 euroa asiakkaan kirjastokortille. Asiakas on lainauskiellossa kaikissa Piki-kirjastoissa kunnes maksu on hoidettu.

Seutukuljetusmaksua ei enää peritä, vaan muista Piki-kirjastoista lainattu aineisto kuljetetaan ilmaiseksi takaisin omaan kotikirjastoonsa.

 
 

Piki kirjastokortti

 

Palvelua saa jatkossakin

Uutisointi kirjaston tulevasta omatoimiajasta on herättänyt muutamissa asiakkaissa hämmenystä. Kirjasto haluaakin heti tiedottaa, että palveua saa tulevaisuudessakin palveluaikoina. Palveluaikoina asiakkaan ei tarvitse käyttää lainaus- ja palautusautomaatteja (toki saa). Henkilökunta tekee tuttuun tapaan varukset ja uusi lainat. Jakaa lukuvinkkejä ja tekee tiedonhakuja aivan kuten ennenkin. Luonnollisesti myös kaikki kuntosaliavaimiin liittyvät asiat voi hoitaa vain palveluaikaan.

Omatoimikirjasto

Omatoimikirjaston myötä aukioloajat laajenevat omatoimiajalla, jolloin kirjastoa käytetään itsenäisesti eli henkilökunnan apua tai palvelua EI ole saatavilla. Omatoimikirjasto antaa laajemmat mahdollisuudet käyttää kirjastoa ja lukea esim. lehtiä itsenäisesti ja vapaammalla aikataululla.

 

Lainausautomaatti

 Lehtisali aukeaa jo klo 10


 
 
 
x