Sisältöön »
 

Hyvinvointia arkeen

 
 

Liikkumisen ja ravitsemuksen lisäksi tärkeitä hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ovat mm. uni ja lepo, mielenterveys, sairaudet ja niiden hoito/ehkäiseminen, päihteettömyys, savuttomuus, kulttuuri ja yhteisöllisyys. Vaikka aiheita voidaan käsitellä yksittäin, kulkevat elintavat ihmisen mukana toisiinsa vaikuttaen. Jo yhdellä positiivisella muutoksella voi saada moninaisia vaikutuksia omaan hyvinvointiin.

Alle on koottu tietoa ja luotettavia lähteitä yllämainittuihin aiheisiin liittyen.

Terveyskylä

Luotettavaa tietoa terveyteen ja eri sairauksiin liittyen. Terveyskylästä saat myös neuvoja itsehoitoon ja hoitoon hakeutumiseen.

Terveyskylästä löydät yli 30 taloa eri teemoihin liittyen ja tässä muutamia:

Mielenterveystalon sivuilta löytyy kattavasti omahoito-ohjeita mm. ahdistukseen, masennukseen, juomisen hallintaan, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyen.

Terveyskylästä löydät myös omahoito-ohjelmia esimerkiksi liikunnan aloittamiseen, ravitsemukseen ja tupakoinnin lopettamiseen. Kaikille avoimet omahoito-ohjelmat vaativat kirjautumisen. Lisätietoa omahoito-ohjelmista löydät täältä.

Uni ja lepo

Hyvät yöunet houkuttelevat kaikkia ja unen vaikutus hyvinvointiin on merkittävä. Kuitenkin riittävä sekä laadukas nukkuminen on monen tekijän summa, joka on joskus vaikea saavuttaa. Elintavoissa riittävä unen määrä on yksi keskeisimmistä tavoitteista, sillä väsyneenä ihmisellä ei ole voimia pitää hyvinvoinnistaan huolta. Toisaalta jo pienillä hyvinvointiteoilla voidaan merkittävästi edistää nukkumista ja unen laatua. 

THL:n sivuilta löydät tietoa unesta sekä ohjeita hyvään uneen.

Mielenterveystalon sivuilta löytyy unettomuuden omahoito-sivu, jonka kautta löydät tietoa unettomuudesta, keinoja ja harjoituksia parempaan uneen sekä laajempaa tarkastelua esimerkiksi siitä, miten arvomme ja tunteemme vaikuttavat nukkumiseen.

Päihteettömyys

Mielenterveystalon sivuilta löydät tietoa päihteistä ja mikäli olet huolissasi alkoholinkäytöstäsi, kannattaa tutustua juomisen hallinnan oppaaseen

Omaolon alkoholinkäytön vähentäminen - valmennusohjelma voi auttaa sinua hallitsemaan alkoholinkäyttöäsi. Valmennusohjelma vaatii tunnistautumisen.

Savuttomuus

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, sillä vaikutukset eivät ulotu ainoastaan keuhkoihin, vaan lopettaminen vaikuttaa myönteisesti koko kehoon. Tupakasta ja muista tupakkatuotteista löydät lisätietoja terveyskylän Keuhkotalosta

Stumppi.fi - Ota käyttöön oma henkilökohtainen stumppi-profiili, jonka kautta saat vertaistukea ja vinkkejä sekä henkilökohtaisia työkaluja tupakoinnin lopettamiseen. Tutustu myös stumpin lopettajan polkuun

Kulttuuri ja yhteisöllisyys

Kulttuurin harrastaminen tekee hyvää (lue lisää THL:n sivuilta). Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse voi olla musiikin kuuntelusta tai harrastamisesta. Urjalassa kulttuuria tarjoaa mm. kirjastomonipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä alueen tapahtumat.

 
 
 
 
x