Kirkko

Urjalan kirkkoMartti Tolpon piirtämä puinen ristikirkko valmistui vuonna 1806. Rakennus oli pohjaratkaisultaan alun perin ristikirkko. Arkkitehtuuriltaan kirkko oli yksinkertainen ja selkeälinjainen; tyylihistoriallisesti lähinnä uusklassinen. Pitäjän asukasluvun kasvettua kirkko alkoi käydä ahtaaksi, ja sitä laajennettiin ja korjattiin v. 1869 tunnettuun kirkonrakentajasukuun kuuluneen rakennusmestari Karl Kuorikosken johdolla. Lisätilaa saatiin mm. rakentamalla kirkkosaliin lehterit.

Verrattain matalaa ja tanakkaa länsipäädyn tornia korotettiin huomattavasti, ja tornin huippu kohosi muutostöiden jälkeen 35 metrin korkeuteen. Myös ikkuna- ja oviaukkojen muodot muutettiin. Korjauksissa heijastuu selvästi tuolloin vallalla ollut uusgotiikan tyylisuunta, jota pyrittiin soveltamaan puurakennukseen.

Suuri osa kirkon arvokkaasta esineistöstä on pitäjäläisten lahjoittamaa. Etenkin Honkolan ja Nuutajärven kartanoiden omistajasuvut tekivät 1800-luvulla merkittäviä esinelahjoituksia seurakunnalle. Alttaritaulu kuvaa Kristuksen taivaaseenastumista, ja se on J. G. Sandbergin maalaama v. 1813.

Kirkkomuseoon pääsee pääsisäänkäynnin eteisestä, jonka seinillä on neljä Urjalassa asuneen aatelismiehen vaakunaa 1600-luvulta. Museoon on rakennettu pieni alttari, jonka vieressä on papinpenkki vuodelta 1806. Kokoelmiin kuuluu myös 1600-luvulta peräisin oleva huorapenkki, johon istutettiin aviorikoksesta syytetyt naiset jumalanpalveluksen ajaksi.

Museon vieressä on morsiushuone, jota käytetään vihkiparin valmistautumishuoneena. Sen seinien vadelmanpunainen väri toistaa kirkon alkuperäistä sisäväriä vuodelta 1822.

Urjalan kirkko juhli 200 vuottaan 15.10.2006.