Ittellisen pirtti

Ittellisen pirtilläItselliseksi sanottiin henkilöä, joka harjoitti ammattiaan ja myi palveluksiaan kulloinkin tarvitseville. Nykypäivän sanoin häntä voisi kutsua ammatinharjoittajaksi. Itsellinen, murteellisesti ittellinen, ei siis saanut elatusta omasta maanviljelystä eikä ollut vakinaisesti kenenkään palveluksessa.

Tässä ittellisen pirtissä on asunut kivityömies Oskari Simola perheineen vuodesta 1905. Oskari rakensi kivinavettoja ja rakennusten kivipohjia. Oskarin vaimo Emma hoiti taloutta ja kävi silloin tällöin Honkolan kartanossa päivätöissä, mitä vastaan hän sai kahdelle lehmälleen rehuja.

Tytär Alli jatkoi itsellisen perinnettä, sillä hänestä tuli ompelija, joka kierteli kartanossa ja lähitaloissa ompelutöitä tekemässä. Alli asui synnyinkodissaan 1980-luvun lopulle saakka. Ittellisen pirtti pihapiireineen on hyvin säilynyt esimerkki Honkolan kylän 1900-luvun alun aikaisesta asutuksesta. Käynti levollisessa pihassa tuo elävästi eteemme menneen ajan rauhallisen mutta työntäytteisen elämänmuodon.

Avoinna kesällä 2018: 27.6.-1.7. klo 11-17, 25.7.-29.7. klo 11-17 ja 1.8.-5.8. klo 11-17. Muina aikoina kohteeseen on mahdollista tutustua opasyhdistyksen oppaan johdolla.

Pääsymaksu 2 € / kohde, 15-vuotiaat ja nuoremmat ilmaiseksi.