Honkolan kartano

Honkolan kartanoHonkolan kartano muodostettiin 1600-luvun alussa. Perimätieto kertoo, että nimi johtui tavattoman suuresta ja vanhasta hongasta, joka kasvoi lähellä Nokoorinjoen siltaa, paikalla, josta ohikulkija ensimmäisen kerran näkee kartanon rakennusten levittäytyvän Kortejärven rannalle. Nimi esiintyy kylän nimenä jo vanhimmissa 1500-luvun maakirjoissa, ja asiallisesti ottaen se johtunee seudun honkia kasvavista kangasmaista.

Kartano on 1730-luvulta lähtien kuulunut Furuhjelm-suvulle. Suvun hallinnassa kartanosta on kehittynyt suomalaisiin oloihin nähden suuri ja hyvinvoiva maatila. Honkolan kulttuurihistoriallisesti arvokas, 1730-luvulta peräisin oleva päärakennus paloi 1972, jolloin mm. kallisarvoinen taidekokoelma ja kirjasto tuhoutuivat.

Nykyinen päärakennus, ns. Kivimuuri, on eversti Elis Furuhjelmin v. 1830 puolisolleen Louiselle hopeahääpäivälahjaksi lahjoittama. Rakennus oli alun perin yksikerroksinen ja korotettiin v. 1911 nykyiseen asuunsa. Kartanopuisto on saanut englantilaistyylisen muotonsa vuonna1878 puutarhamestari O. R. Gauffinin suunnitelman mukaan. Talouspihaa reunustaa tiilinen 36 hevoselle rakennettu talli vuodelta 1896.

Kartano ei ole yleinen käyntikohde.