Väinö Linnan reitti

Väinö Linnan reitti tarjoaa matkan kohti perisuomalaista kulttuuria. Reitti polveilee luonnonkauniissa Urjalassa ja vie kulkijansa keskelle Pohjantähden maisemia.

Väinö Linna syntyi Urjalassa ja vietti täällä elämänsä ensimmäiset, ratkaisevasti persoonallisuutta muovaavat 18 vuotta. Urjalan kunta on yhteistyössä Väinö Linnan seuran kanssa perustanut Väinö Linnan reitin.

Alkusysäyksen reitin perustaminen sai, kun kirjailija itse päätti johdattaa lukijansa Täällä Pohjantähden alla -trilogian taustamaisemiin. Väinö Linna on itse myöntänyt, että hänen kasvuympäristönsä ja romaanitrilogian maiseman ja maantieteen välillä on selviä yhteyksiä. Myös teoksen henkilöiden kieli, elämäntavat ja yhteiskunnallinen tausta ovat paljolti samanlaisia kuin Urjalassa. Suoranaisia esikuvia ei henkilöillä kuitenkaan ole Urjalassa eikä missään muuallakaan. Henkilökuvia luodessaan kirjailija yhdisti elämänkokemuksensa, omien havaintojensa ja kuulemiensa perusteella piirteitä eri henkilöistä, ja näin sai Pentinkulma asukkaansa.

Reitin voi kulkea itsenäisesti opaskirjasta ja kohteissa olevia opastetauluja hyväksi käyttäen. Voit myös tilata oppaan opasvälityksestä. Reittiopaskirjaa on saatavana mm. Urjalan kunnan esitetelineistä S-Market Urjalan ja K-Supermarket Marin auloista, Motelli Pentinkulman ravintolan aulasta tai Urjalan kunnantalolta. Nuutajärvellä esitteitä saatavilla Kahvila + Keittiö Sylvistä, Iittala Outletista ja NuGO Shopista.

Opaskirja ladattavana pdf-muodossa täältä.

Ryhmille järjestetään tilauksesta myös ohjelmallisia reittikierroksia, joilla näytelmäseurue johdattaa retkeläiset Pohjantähden maisemiin. 

Pentinkulman päivien ohjelmistossa on Draamakierros Väinö Linnan jalanjäljissä 4.8. klo 12-14.30. Ilmoittautumiset ja lisätietoa täältä.

 

 

Reitin kohteet:

Väinö Linnan syntymäkoti
Koulu
Työväentalo
Kankaanpäänmäen puolustusvarustus
Palokunnan talo
Ittellisen pirtti
Koskelan tienoo
Pappila
Honkolan kartano
Kirkko
Säätiötalo
Väinö Linnan työhuone

Materiaali

Lataa Väinö Linnan reitin opasvihko.

Väinö Linnan reitti Google-maps -kartalla

Video

 Väinö Linnan luovuuden lähteillä Urjalassa 1982.
kertoja: Väinö Linna
kuvaaja: Samuli Pakkanen´
Videossa Väinö Linna kertoo lapsuusmaisemistaan Urjalassa, jotka toimivat Täällä Pohjantähden alla -trilogian esikuvina.

 

 

 

Urjala. Koskelan torpalla

Tiedustelut ja varaukset:

Urjalan seudun matkailuoppaat ry

Oppaiden puheenjohtaja
Marja-Riitta Touru
puh. 040 744 4184Sivistysjohtaja Juha Salo
puh. 040 335 4250

Avoinna yleisölle:

Koskelan torppa sekä Ittellisen pirtti avoinna kesällä 2019 vain oppaan kanssa kierrettäessä. Muuten reitin voi kiertää itsenäisesti opaskirjan avulla.

 

Avoin opastus Väinö Linnan reitillä

ke 17.7. klo 18, lähtö Urjalan matkahuollolta, kesto 2,5 h

hinta 15 e/10 e (alakouluikäiset), sisältää bussin, opastuksen ja kahvit Koskelassa

ilmoittautuminen 14.7. mennessä puh. 040 7444184/Marja-Riitta Touru

(järjestäjä Saksan leirikoulu)