Nuutajärven lasikylä

Lasikylän nykypäivä pohjautuu pitkään historiaan. Nuutajärvellä on puhallettu lasia yhtäjaksoisesti vuodesta 1793. Kävijä kohtaa kylään saapuessaan ensin ainutlaatuisen miljöön: 1850-luvulta peräisin olevat rakennukset ja niiden pittoreskin puuarkkitehtuurin. Vanhat rakennukset ovat edelleen käytössä näyttely-, myymälä- tai työtiloina. Koko miljöö on Museoviraston määrittelemä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY).

 

Sisätiloissa hehkuu ja humisee, kun lasiuunien ääressä työskentelevät lasinpuhaltajat ja muotoilijat luovat uutta. Kylässä työskentelee myös lukuisia muiden alojen taidekäsityöläisiä ja taiteilijoita, kuten metalli- ja kultaseppä, taidemaalari sekä tekstiilin ja keramiikan ammattilaisia.

Työntekoa saa vapaasti seurata, ja muun muassa lasihyttiin on vapaa pääsy. Mikäli kävijä haluaa itse kokeilla jonkin materiaalin työstämistä ammattilaisen ohjauksessa, pääsee etukäteen sopimalla esimerkiksi valmistamaan omia helmiä, puhaltamaan lasia tai takomaan rautaa.

Lasikylästä ovat pyrähtäneet maailmalle esimerkiksi Oiva Toikan maailmankuulut linnut. Taiteelliseen kehitykseen on vaikuttanut voimakkaasti mm. Kaj Franck (1911–1989), joka työskenteli kymmeniä vuosia Nuutajärven lasitehtaan taiteellisena johtajana.

Lasikylässä järjestetään monenlaisia taide- ja kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Näistä tärkeimpiä ovat Nuutajärvi-päivä, Lasten päivä Lasikylässä sekä etenkin taidelasiharrastajille ja -keräilijöille suunnattu Lasivitriini.

Lisätietoja aukioloajoista, opastetuista kierroksista ja elämyspaketeista: puh. 020 439 3527

www.nuutajarvi.fi