Kirjaston palvelut

Lainaaminen

Aineiston lainaus on maksutonta. Kirjastokortti tulee olla mukana aina lainattaessa. Laina-aika on kaikella aineistolla (kirjoilla, dvd-elokuvilla, musiikilla, lehdillä ja muulla materiaalilla) 28 päivää.

Asiakas saa lainaamastaan materiaalista kuitin, jossa näkyy luettelo lainoista,  lainan eräpäivä sekä mahdollinen velkasaldo. Kadonnut ja turmeltunut aineisto on korvattava. Kirjasto ei vastaa vahingosta, joita videokasetti, dvd, cd-rom tai cd-levy mahdollisesti aiheuttaa.

Lehtilukusali

Valoisaan ja kodikkaaseen lehtilukusaliin on tilattu 87 aikakausilehteä, joista 17 on lapsille ja nuorille suunnattuja. Lisäksi on tilattu 10 sanomalehteä (Urjalan Sanomat, Akaan Seutu, Forssan Lehti, Punkalaitumen Sanomat, Valkeakosken Sanomat sekä päivälehdistä Aamulehti, Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat). Aikakausilehtiä myös lainataan (ei uusinta numeroa) ja niiden laina-aika on neljä viikkoa.

Lehtilukusali aukeaa joka arkiaamu klo 10. Tervetuloa lukemaan päivän lehdet heti aamusta.

PIKI-mobiilikirjasto

Piki-päivänä maanantaina 23. syyskuuta julkaistiin uusi Piki-mobiilikirjastosovellus, jossa on perustoimintojen lisäksi sähköinen kirjastokortti ja kaverilainamahdollisuus. Piki-mobiilikirjastosta on saatavana sekä Android- että iOS-versiosovellus. Sähköinen kirjastokortti kulkee Piki-mobiilikirjastossa aina mukana ja toimii tavallisen kirjastokortin tavoin lainaamisessa ja omatoimikirjaston avaimena.

Uusi toiminto kaverilaina onnistuu sovelluksessa, jos sekä lainaajalla että kaverilla on käytössä Piki-mobiilikirjastosovellus. Kaveri skannaa sovelluksessa haluamansa kirjan tiedot ja lähettää pyynnön kaverilainaan. Jos teoksessa ei ole varauksia, alkuperäinen lainaaja saa sovelluksessa pyynnön siirtää laina kaverille.

E-lehdet

Urjalan kirjaston asiakaspääteillä voi nyt lukea laajaa valikoimaa digilehtiä. Päätteiltä on pääsy ePress ja eMagz tietokantoihin. Käyttö on helppoa Piki-verkkokirjaston kautta, E-lehdet osioista löydät linkit sekä ePressiin että eMagziin. Sitten vain valitset palvelun etusivun lehtiluettelosta haluamasi lehden luettavaksi. Lehden sivuja voi myös tulostaa.

ePress on sähköinen sanomalehtipalvelu, joka tarjoaa käyttäjälleen kotimaiset paikallis- ja maakuntalehdet luettavaksi heti niiden ilmestyttyä painosta. Myös Urjalan Sanomat löytyy ePressistä.

eMagz sisältää kotimaisia aikakauslehtiä. eMagz valikoimaa laajentaa kirjaston aikakauslehtikokoelmaa huomattavasti. Sieltä voit lukea mm. Iltasanomat, Iltalehden ja Seiskan.

Kirjastosalissa on avoin langaton verkko kaikkien käytössä! (Visitor)

Nettineuvoja

Nettineuvoja antaa opastusta tietotekniikan erilaisten palvelujen käyttöön esim. Kela, TE-palvelut, sähköposti ja verkkopankit. Nettineuvoja on paikalla kirjastossa perjantaisin klo 10 - 14. Tietotekniikan neuvonta on maksutonta! Varaa aikasi kirjastosta ennakkoon!

Kirjastokortti

Samalla kirjastokortilla voi lainata Urjalan kirjastosta sekä kaikista Piki-järjestelmään kuuluvista kirjastoista. Kirjastokortin saa osoittamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotias tarvitsee holhoojan suostumuksen kirjastokortin saamiseen. Ensimmäinen kortti on maksuton, mutta kadonneesta kortista peritään yli 15-vuotiaalta 2,00 € korvaus ja alle 15-vuotiailta 1 €.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja lainaaja on vastuussa kaikesta kortillaan lainatusta aineistosta. Osoitteen- ja nimenmuutoksista on ilmoitettava kirjastoon. Kadonneesta kirjastokortista on ilmoitettava välittömästi kirjastoon väärinkäytösten estämiseksi.Kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus tulee olla mukana aina lainattaessa!

Kirjastosta voi hakea henkilökohtaisen, kirjastokortin numeroon yhdistettävän 4-numeroisen tunnusluvun. Tunnuslukua ei anneta puhelimitse, vaan sen saa kirjastosta esittämällä kirjastokorttinsa. Näin Piki-verkkokirjaston kautta voi mm. uusia lainansa, tehdä varauksia ja tarkistaa lainaajatietonsa. Myös Naxos musiikkipalvelut ovat käytössä verkkotunnuksilla.

E-aineistot

E-kirja on digitaalisessa, sähköisessä, muodossa julkaistu kirja, jota voi lukea tai kuunnella joko tietokoneelta tai mobiililaitteilta. Piki-kirjastojen yhteinen e-kirja- ja e-äänikirja -kokoelma on selailtavissa ja lainattavissa Ellibs-verkkopalvelussa. E-aineiston laina-aika on 14 vrk. Tarkempia tietoja ja lainausohjeita löydät tästä linkistä Piki-verkkoskirjaston E-aineistot sivulle.

Piki-kirjastojen käyttösäännöt

Piki-kirjastoilla on käytössä yhteinen kirjastojärjestelmä sekä yhteiset käyttösäännöt.

Kirjastonkäytönopetus

Urjalan kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelman tavoitteena on taata oppilaille mahdollisuus tutustua kirjaston eri toimintamuotoihin ja antaa heille mahdollisuus harjoitella tiedonhakua monipuolisesti. Kirjasto kutsuu vuosittain 2., 4. ja 6. luokat kirjastonkäytönopetukseen. Muutkin luokka-asteet, lukiolaiset sekä esikoululaiset ovat tervetulleita kirjastoon.

Palautusluukku

Lainat voi palauttaa kirjaston ulko-oven oikealla puolella sijaitsevaan palautusluukkuun kirjaston ollessa suljettuna. (Sakkojen kertyminen päättyy kuitenkin vasta seuraavana työpäivänä, jolloin kirjat palautetaan tietojärjestelmään!)

Seutukuljetusmaksua ei enää peritä, vaan muista Piki-kirjastoista lainattu aineisto kuljetetaan ilmaiseksi takaisin omaan kotikirjastoonsa.

Myöhästymismaksu

Aikuisten osaston lainoista myöhästymismaksua kertyy 0,20 euroa/ kalenteripäivä/ laina. Myöhästymismaksua alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Myöhästymismaksu on enintään 9 euroa/laina. Huomatuksen lähettämisestä peritään 1 € muistutusmaksu sekä aikuisilta että lapsilta. Ellei lainoja palauteta kolmannenkaan huomautuskirjeen jälkeen, kirjasto laskuttaa palauttamattomasta aineistosta sekä aikuis- että lapsilainaajia. Lainauskieltoon joutuu myös, jos maksuja kertyy yli 15 euroa asiakkaan kirjastokortille. Asiakas on lainauskiellossa kaikissa Piki-kirjastoissa kunnes maksu on hoidettu.

Verkkomaksaminen

Nyt Urjalan kirjaston maksuja (ja kaikkien muidenkin Piki-kirjastojen) maksuja voi maksaa Piki-verkkokirjastossa. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon. Siihen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja kirjastosta saatavan tunnusluvun. Pääset Omat sivut –osioon, jossa näet kaikki maksusi ja myös huollettavien maksut.

Huomaa!

Jotta voit maksaa maksuja verkkokirjaston kautta, sinulla pitää olla Omat tiedot -sivun Kirjastokortin yhteystiedot -kohdassa sähköpostiosoite annettuna.

Näin maksat verkossa:

Maksurivin lopussa on valintaruutu vain niiden maksujen kohdalla, joita voi maksaa verkossa. (Kaikki Piki-kirjastot eivät ole vielä mukana verkkomaksamisessa ja kuntakohtainen minimimaksu on 1 €.)

1. Rastita niiden maksujen valintaruutu, jotka haluat maksaa verkossa.

2. Paina Maksa-painiketta Maksut-listan yläreunasta.

3. Järjestelmä siirtyy maksunvälittäjän eli Paytrailin sivulle, jossa voit valita maksutavan.

4. Palaa maksamisen jälkeen verkkopankista takaisin verkkokirjastoon, jotta maksut poistuvat tiedoistasi.

Huollettavan (lapsen) maksut näkyvät huoltajan Maksut-sivulla. Myös huollettavien maksuja voi maksaa verkkokirjaston kautta.

Maksut

Urjalan kirjastossa olevan aineiston varaamisesta ei peritä maksua. Muista Piki-kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 2 euron seutulainamaksu. Muista kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 4 euron kaukolainamaksu. Yliopisto- ja muista erikoiskirjastoista tilattaessa neljän euron kaukolainamaksun päälle lisätään vielä lähettäjäkirjaston perimät kulut. Ulkomailta tilatut kaukolainat maksavat 10 euroa kappale + mahdolliset lähettäjäkirjaston erityiskulut.

Tulosteet ja kopiot 0,20 euroa/A4. Väristulosteet 1 €/A4 ja 2 €/A3.

Näyttely- ja kokoustila

Kirjastossa on 45 m2 näyttely- ja kokoustila, joka soveltuu hyvin pienimuotoisten tilaisuuksien, kokousten ja näyttelyiden järjestämiseen. Näyttelytilasta ei peritä maksua ja muutkin kuin urjalalaiset ovat tervetulleita! Tuo rohkeasti esiin omaa osaamistasi ja sovi näyttelyn tai muun tilaisuuden järjestämisestä kirjaston henkilökunnan kanssa.

Tietokoneet

Kirjastossa on asiakkaita varten kolme internetyhteydellä ja tulostustoiminnolla varustettua tietokonetta, joita voi varata tunniksi kerrallaan. Niin sanottu PikaNettikone on tarkoitettu pikaiseen sähköpostin lukemiseen tai muuhun tiedonhakuun. Tähän neljänteen koneeseen ei oteta varauksia ja sitä voi käyttää max. 20 minuuttia kerrallaan.

Tutkijanhuone

Tutkijanhuoneen rauhassa voi syventyä vaikka sukututkimukseen. Tutkijanhuoneesta löytyy mikrokortin- sekä mikrofilminlukulaitteet sekä Urjalan ja muutamien naapuriseurakuntien mikrofilmejä. Sidottuja Urjalan Sanomien vuosikertoja löytyy myös tutkijanhuoneesta. Siellä on myös tietokone, jossa on internet-yhteys ja tekstinkäsittelyohjelma. Huone tulee varata käyttöön etukäteen!

Väinö Linnan työhuone

Väinö Linnan perikunta lahjoitti työhuoneen irtaimiston vuonna 1998 Urjalan kunnalle. Työhuone on sijoitettu kirjastoon, jossa siihen voi tutustua. Työhuone on yksi Väinö Linnan reitin kohteista.

Lehtilukusali

 

 

Lukijoita lehtilukusalissa

 

 

 

Piki

 

 

E-lehdet (Klikkaa vihreää E-lehdet painiketta päästäksesi ePress ja eMagz palveluihin. Onnistuu vain kirjaston asiakaspäätteillä.)

 

 

 

 

Palautusluukku

 

 

 

 

 

 

 

Maksut

Varausmaksu omasta aineistosta 0 €
Seutulaina   2 €
Kaukolaina  4 € (+ mahdolliset maksut)
Kaukolaina ulkomailta 10 € (+ kulut)
Tulosteet ja kopiot 0,20 €/A4 ja 0,40/A3 Väritulosteet 1 €/A4 ja 2 €/A3
Myöhästymismaksu 0,20 €/vrk/laina
Muistutuskirje 1 €

 

 

NÄYTTELYT

Tammikuu: Enrico Mazzone: Pyhä Kalevala

Enrico Mazzone: Ahti

Helmikuu: Puu/metalliteoksia kierrätysmateriaalista

Maaliskuu: Akvarelliväri- ja sekatekniikkatöitä