Kirjaston palvelut

Lainaaminen

Aineiston lainaus on maksutonta. Kirjastokortti tulee olla mukana aina lainattaessa. Laina-aika on kaikella aineistolla (kirjoilla, dvd-elokuvilla, musiikilla, lehdillä ja muulla materiaalilla) 28 päivää.

Asiakas saa lainaamastaan materiaalista kuitin, jossa näkyy luettelo lainoista,  lainan eräpäivä sekä mahdollinen velkasaldo. Kadonnut ja turmeltunut aineisto on korvattava. Kirjasto ei vastaa vahingosta, joita videokasetti, dvd, cd-rom tai cd-levy mahdollisesti aiheuttaa.

Lehtilukusali

Valoisaan ja kodikkaaseen lehtilukusaliin on tilattu 87 aikakausilehteä, joista 17 on lapsille ja nuorille suunnattuja. Lisäksi on tilattu 10 sanomalehteä (Urjalan Sanomat, Akaan Seutu, Forssan Lehti, Punkalaitumen Sanomat, Valkeakosken Sanomat sekä päivälehdistä Aamulehti, Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat). Aikakausilehtiä myös lainataan (ei uusinta numeroa) ja niiden laina-aika on neljä viikkoa.

Lehtilukusali aukeaa maanantaista perjantaihin jo klo10.00. Tervetuloa lukemaan päivän lehdet heti aamusta.

Kirjastosalissa on avoin langaton verkko kaikkien käytössä! (Visitor)

Nettineuvoja paikalla keskiviikkoisin

Nettineuvoja antaa opastusta tietotekniikan erilaisten palvelujen käyttöön esim. Kela, TE-palvelut, sähköposti ja verkkopankit. Nettineuvoja on paikalla kirjastossa keskiviikkoisin klo 10 - 14. Tietotekniikan neuvonta on maksutonta! Halutessasi voit varata ajan nettineuvojalle.

Kirjastokortti

Samalla kirjastokortilla voi lainata Urjalan kirjastosta sekä kaikista PIKI-järjestelmään kuuluvista kirjastoista. Kirjastokortin saa osoittamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotias tarvitsee holhoojan suostumuksen kirjastokortin saamiseen. Ensimmäinen kortti on maksuton, mutta kadonneesta kortista peritään yli 15-vuotiaalta 2,00 € korvaus ja alle 15-vuotiailta 1 €.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja lainaaja on vastuussa kaikesta kortillaan lainatusta aineistosta. Osoitteen- ja nimenmuutoksista on ilmoitettava kirjastoon. Kadonneesta kirjastokortista on ilmoitettava välittömästi kirjastoon väärinkäytösten estämiseksi.Kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus tulee olla mukana aina lainattaessa!

Kirjastosta voi hakea henkilökohtaisen, kirjastokortin numeroon yhdistettävän 4-numeroisen tunnusluvun. Tunnuslukua ei anneta puhelimitse, vaan sen saa kirjastosta esittämällä kirjastokorttinsa. Näin PIKI-verkkokirjaston kautta voi mm. uusia lainansa, tehdä varauksia ja tarkistaa lainaajatietonsa. Myös Naxos musiikkipalvelut ovat käytössä verkkotunnuksilla.

E-aineistot

E-kirja on digitaalisessa, sähköisessä, muodossa julkaistu kirja, jota voi lukea tai kuunnella joko tietokoneelta tai mobiililaitteilta. PIKI-kirjastojen yhteinen e-kirja- ja e-äänikirja -kokoelma on selailtavissa ja lainattavissa Ellibs-verkkopalvelussa. E-aineiston laina-aika on 14 vrk. Tarkempia tietoja ja lainausohjeita löydät tästä linkistä Piki-verkkoskirjaston E-aineistot sivulle.

Piki-kirjastojen käyttösäännöt

Piki-kirjastoilla on käytössä yhteinen kirjastojärjestelmä sekä yhteiset käyttösäännöt.

Kirjastonkäytönopetus

Urjalan kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelman tavoitteena on taata oppilaille mahdollisuus tutustua kirjaston eri toimintamuotoihin ja antaa heille mahdollisuus harjoitella tiedonhakua monipuolisesti. Kirjasto kutsuu vuosittain 2., 4., 6. ja 8. luokat kirjastonkäytönopetukseen. Muutkin luokka-asteet, lukiolaiset sekä esikoululaiset ovat tervetulleita kirjastoon.

Palautusluukku

Lainat voi palauttaa kirjaston ulko-oven oikealla puolella sijaitsevaan palautusluukkuun kirjaston ollessa suljettuna. (Sakkojen kertyminen päättyy kuitenkin vasta seuraavana työpäivänä, jolloin kirjat palautetaan tietojärjestelmään!)

Myöhästymismaksu

Aikuisten osaston lainoista myöhästymismaksua kertyy 0,20 euroa/ kalenteripäivä/ laina. Myöhästymismaksua alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Myöhästymismaksu on enintään 5 euroa/laina. Huomatuksen lähettämisestä peritään 1 € muistutusmaksu sekä aikuisilta että lapsilta. Ellei lainoja palauteta kolmannenkaan huomautuskirjeen jälkeen, kirjasto laskuttaa palauttamattomasta aineistosta sekä aikuis- että lapsilainaajia. Lainauskieltoon joutuu myös, jos maksuja kertyy yli 20 euroa asiakkaan kirjastokortille. Asiakas on lainauskiellossa kaikissa Piki-kirjastoissa kunnes maksu on hoidettu.

Maksut

Urjalan kirjastossa olevan aineiston varaamisesta ei peritä maksua. Muista PIKI-kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 2 euron seutulainamaksu. Muista kirjastoista varattavasta aineistosta peritään 4 euron kaukolainamaksu. Yliopisto- ja muista erikoiskirjastoista tilattaessa neljän euron kaukolainamaksun päälle lisätään vielä lähettäjäkirjaston perimät kulut. Ulkomailta tilatut kaukolainat maksavat 10 euroa kappale + mahdolliset lähettäjäkirjaston erityiskulut.

Tulosteet ja kopiot 0,20 euroa/A4. Väristulosteet 1 €/A4 ja 2 €/A3.

Näyttely- ja kokoustila

Kirjastossa on 45 m2 näyttely- ja kokoustila, joka soveltuu hyvin pienimuotoisten tilaisuuksien, kokousten ja näyttelyiden järjestämiseen. Näyttelytilasta ei peritä maksua ja muutkin kuin urjalalaiset ovat tervetulleita! Tuo rohkeasti esiin omaa osaamistasi ja sovi näyttelyn tai muun tilaisuuden järjestämisestä kirjaston henkilökunnan kanssa.

Tietokoneet

Kirjastossa on asiakkaita varten kolme internetyhteydellä ja tulostustoiminnolla varustettua tietokonetta, joita voi varata tunniksi kerrallaan. Niin sanottu PikaNettikone on tarkoitettu pikaiseen sähköpostin lukemiseen tai muuhun tiedonhakuun. Tähän neljänteen koneeseen ei oteta varauksia ja sitä voi käyttää max. 20 minuuttia kerrallaan.

Tutkijanhuone

Tutkijanhuoneen rauhassa voi syventyä vaikka sukututkimukseen. Tutkijanhuoneesta löytyy mikrokortin- sekä mikrofilminlukulaitteet sekä Urjalan ja muutamien naapuriseurakuntien mikrofilmejä. Sidottuja Urjalan Sanomien vuosikertoja löytyy myös tutkijanhuoneesta. Siellä on myös tietokone, jossa on internet-yhteys ja tekstinkäsittelyohjelma. Huone tulee varata käyttöön etukäteen!

Väinö Linnan työhuone

Väinö Linnan perikunta lahjoitti työhuoneen irtaimiston vuonna 1998 Urjalan kunnalle. Työhuone on sijoitettu kirjastoon, jossa siihen voi tutustua. Työhuone on yksi Väinö Linnan reitin kohteista.

Lehtilukusali

 

 

Lukijoita lehtilukusalissa

 

 

 

Piki

 

 

 

 

 

 

 

Palautusluukku

 

 

 

 

 

 

 

Maksut

Varausmaksu omasta aineistosta 0 €
Seutulaina   2 €
Kaukolaina  4 € (+ mahdolliset maksut)
Kaukolaina ulkomailta 10 € (+ kulut)
Tulosteet ja kopiot 0,20 €/A4 ja 0,40/A3 Väritulosteet 1 €/A4 ja 2 €/A3
Myöhästymismaksu 0,20 €/vrk/laina
Muistutuskirje 1 €

 

 

NÄYTTELYT

Marraskuu: Elli Vankka

Elli Vankan käsitöitä

Joulukuu: Joululiinoja eri vuosikymmeniltä

Tammikuu: Kolme sukupolvea taiteilee