Urjalan uudessa yhtenäiskoulussa panostetaan muunneltavuuteen

24.9.2015 klo 7.00

Urjalaan rakentuvassa uudessa yhtenäiskoulussa panostetaan muunneltavuuteen. Suunnittelussa ja rakentamisessa keskitytään erityisesti oppilaiden ergonomiaan ja tilojen monikäyttöisyyteen. Rakennuksen tilat varustetaan hankintahetkellä saatavissa olevilla mahdollisimman uudenaikaisilla esitystekniikoilla ja moderneilla tietotekniikkaratkaisuilla.    

Urjalaan parhaillaan rakentuva yhtenäiskoulu tulee valmistuttuaan palvelemaan kuntalaisia esikoulusta eläkeläiseen. Kouluun tulee opetustilat ykkösestä ysiin sekä Väinö Linnan lukiolle. Myös esiopetusta tulee sijoittumaan uuteen kouluun.

Oppilaiden ja henkilökunnan ergonomiaan kiinnitetään kalustamisessa erityistä huomiota. Kalusteet tulevat olemaan säädettäviä käyttäjän mukaan. Tietotekniikkalaitteiden, kuten kosketusnäyttöjen fyysistä korkeutta on mahdollista säätää, jotta ne parhaiten soveltuvat erikokoisille käyttäjille. Kouluun tuleviin tietotekniikkahankintoihin Urjalan kunta on hakenut ja saanut opetushallitukselta avustuksen.

Huoneita on mahdollista yhdistää joustavasti ja käytettävissä on myös pienryhmätyöskentelyyn soveltuvia tiloja. ”Sellainen pulma tulee toki yhdistettävien tilojen kanssa, että kiinteitä kalusteita ei juuri ole eikä perinteistä seinille töiden kiinnittämistä voi tehdä totutusti. Asia korjaantuu kyllä aika pitkälti sillä, että saamme käyttöömme ison screenin, missä esim. oppilastöitä voidaan näyttää”, sanoo sivistystoimenjohtaja Juha Salo hymyillen.

Urjalan yhtenäiskoulun käytettävyyteen myös ympärivuotisesti ja laajemmin muutenkin kuin opiskelukäyttöön panostetaan. Tilojen lukitukset tullaan hoitamaan sähköisesti,  jolloin käytön valvonta helpottuu. Tavoitteena on, että koulun tilat ovat käytettävissä aktiivisesti myös kesäisin ja muina koulutyön ulkopuolisina aikoina. Eri käyttäjäryhmien tarpeiden tunnistamiseksi Urjalan kunnassa tehdään yhteistyötä sekä toimialarajojen yli että kuntaorganisaation ulkopuolelle. Uusi yhtenäiskoulu tulee käyttöön 2016 – 2017 vuodenvaihteessa.

Lisätiedot: sivistystoimenjohtaja Juha Salo, p. 040 335 4250, juha.salo@urjala.fi